EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Росатом обмислял оттегляне от АЕЦ "Белене"

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Росатом обмислял оттегляне от АЕЦ "Белене"

mail10:57 | 09.02.2011прегледи 1125 коментарикоментари 0


Руският атомен консорциум Росатом може да се оттегли от проекта за строежа на АЕЦ "Белене" в България, според вътрешен доклад, изпратен от заместник-директора по маркетинга и развитието на консорциума Алексей Калинин до неговия президент Сергей Кириенко, пише в електронното си издание англоезичният руски вестник "Москоу таймс".
Според документа основният изпълнител на проекта Атомстройекспорт и българската Национална енергийна компания (НЕК) още не са подписали анекса към генералното споразумение за построяването на завода, подписано през 2006 година.
Съществената част от работата трябва да започне едва след подписването на анекса, уточнява изданието. В доклада се казва, че този анекс е трябвало да бъде подписан към края на януари и фактът, че това още не е станало, забавя проекта с най-малко една година, което се отразява на инвестиционната му стойност и атрактивността му за европейски партньори.
Според Калинин Атомстройекспорт може да подаде съдебен иск срещу НЕК и да поиска да си върне разходите. Тогава руската компания ще трябва да уведоми доставчиците на оборудване Siemens и Areva, че плащането е спряно, така че поръчаното оборудване (реактор и турбина) да бъдат пренасочени за строежа на турската АЕЦ "Акую", която ще бъде изградена от Атомстройекспорт.
Говорителят на Росатом Сергей Новиков отказа да коментира съдържанието на документа.
В доклада на Калинин се казва още, че проектът за АЕЦ "Белене" е конкурентен и има "всички шансове да бъде построен преди всякакви други електроцентрали в макрорегиона" и няма да изисква "инжектиране на средства от българския бюджет", за да се започне строителството.
"Създава се усещането, че ръководителят на българското министерство на енергетиката (министър Трайчо Трайков) в публичните си изявления се опитва да създаде атмосфера на несигурност около възможността за изграждане на АЕЦ "Белене", което подкопава доверието в проекта от страна на потенциалните инвеститори", се казва в доклада на Калинин. Той описва отношението на българските власти към европейските партньори като презрително, на което според него се дължи и оттеглянето на германската компания RWE, която е била готова да предостави 49 процента от финансирането.
Калинин е на мнение, че не могат да се очакват промени в поведението на българските власти и изразява увереност, че Атомстройекспорт е изпълнил всичките си задължения по проекта.
Оттеглянето от проекта може да се окаже в полза на Атомстройекспорт, тъй като ако съдът реши Росатом може да получи неустойки от над 200 милиона евро, докато планираната печалба от проекта за АЕЦ "Белене" е само 150 милиона евро, посочва Калинин.
Френският в. "Трибюн" в понеделник писа, позовавайки се на дипломатически източник, че е малко вероятно Атомстройекспорт да се оттегли от проекта "Белене" и че целта на доклада е бил по-скоро Росатом да получи допълнително финансиране или да окаже натиск над българските власти.


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4161