EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Анализ за замяна на външния дълг готов до месеци

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Анализ за замяна на външния дълг готов до месеци

mail14:24 | 10.09.2010прегледи 1828 коментарикоментари 0


Експерти, които не работят в Министерство на финансите, ще анализират какъв е ефектът от замяната на българския външен дълг през 2002-2003 година, съобщи вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков във времето за парламентарен контрол.
Анализът е възложен на Агенцията за икономически анализи и прогнози, но при закриването й работата по този проект е прехвърлена на дирекцията "Икономически анализи и прогнози", която е приемник на агенцията, каза Дянков.
Вече е събрана и обобщена информацията, необходима за извършването на детайлните анализи, сега следва МФ да предостави на независими външни експерти тази информация, каза той.
През април тази година със 144 гласа "за" и 3 "въздържал се" Народното събрание поиска проверка на замяната на част от българския външен дълг през 2002-2003 г.
Тогава Иван Костов заяви, че загубите от сделката с външния дълг през годините ще достигнат не 1,6 млрд. лева, а 1,6 млрд. евро. Правителството ще трябва да плати това и то вероятно в този мандат, допълни той.
През миналата година от НДСВ припомниха, че операцията по преструктуриране на българския външен дълг е била одобрена в официални становища на Международния валутен фонд, всички международни агенции за кредитен рейтинг, БНБ, български и чужди анализатори. Тези операции бяха одитирани от Сметната палата и проверявани и от прокуратурата и не бяха открити нередности. Увеличаването на дълга в евро и на дела на фиксираните лихви е било стратегически приоритет още на правителството на Иван Костов, и че подобен тип замени са правени и по време на неговото управление през 1999 и 2000 г., макар и при "доста по-неизгодни условия", е мнението и досега на НДСВ.
Според тях успех на политиката по управлението на външния дълг на страната е фактът, че още преди края на мандата през 2005 г. всички брейди облигации за 5,4 млрд. USD са били елиминирани. Операцията е неоспоримо изгодна за България и защото е довела до намаляване на валутните и лихвените рискове, а финансовата печалба от сделката към датата на провеждането й се изчислява на 134 млн. долара.

Още през 2008 година Пламен Орешарски коментира, че в резултат на поведението на обменния курс евро - долар в периода след замяната на държавния външен дълг от брейди облигации в глобални облигации, извършена от предишния финансов министър Милен Велчев, текущите отрицателни курсови разлики се ориентират около 300 млн. евро.

Симеон Дянков каза днес, че до края на 2010 г. анализът на външните експерти трябва да бъде готов, заинтересованите страни ще бъдат уведомени, а данните - предоставени на Народното събрание.

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4163