EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Албания по-богата от Сърбия след 3 години

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Албания по-богата от Сърбия след 3 години

mail16:20 | 05.07.2011прегледи 998 коментарикоментари 0


БВП на Сърбия днес е с около 25% по-малък от 1990 г., докато БВП на Словения е с цели 54% над нивото от последната година преди разпадането на СФРЮ, съобщава белградското радио Б-92.
Когато се погледнат данните от времето на разпадането на СФРЮ, освен Сърбия, назад е тръгнала и Черна гора, която има с около 15% по-слаба икономическа дейност. БВП на Босна и Херцеговина е намалял с 26%. Хърватия е успяла да увеличи своя БВП с 14 %, а Македония с цели 23%. Като причини за лошите резултати на сръбската икономика икономистът Мирослав Здравкович посочва продължителната изолация на страната и бомбардировките. Според словенския икономист Радо Пездир Босна и Херцеговина е убедително в най-лошото положение в сравнение с останалите бивши югославски републики и има много слаби перспективи.
"Там няма нито ефикасни институции, нито правова държава, нито нормална икономика. 15 години след приключването на войната тази държава е на ръба на икономическия и институционалния разпад. Очевидно босненците са решили, че не искат да бъдат господари на своята съдба и смятат, че винаги някой друг трябва да им спасява държавата", казва икономистът. Според Пездир причина за това не е национализмът, а неспособността на гражданите на Босна, и то от всички националности, да зачитат какъвто и да било облик на институциите на правовата държава. Сръбският икономист Мирослав Здравкович смята, че ако продължи да стагнира, Сърбия до 2014 г. ще стане по-бедна от Албания и най-бедната страна в Европа след Босна. Той изтъква, че за да не стане това, трябва да се води ясна и предвидима икономическа политика и да се развие частният сектор. Средно БВП на Сърбия днес е на нивото от преди 40 години, посочва Б-92. Словенският икономист Радо Пездир казва, че от разпадането на СФРЮ най-много е пострадала Босна и Херцеговина, а разликите между Словения като най-развитата република и
останалите са се задълбочили. Той посочи, че разликата между Сърбия и Хърватия също е нараснала, като Сърбия изостава значително. Международните корпорации сочат, че Сърбия за пръв път е по-слабо развита от България, докато Хърватия в сравнение с Унгария отново се оказа в позицията, в която бе преди Първата световна война. Словения, която преди Втората световна война бе по-развита от Гърция, сега е по-малко развита от тази почти банкрутирала страна, казва словенският икономист. Заключението е, че от разпадането на СФРЮ всички бивши югославски републики, с изключение на Словения, в сравнение с останалите бивши социалистически държави са имали по-лоши икономически резултати. Например Босна и Херцеговина ще достигне нивото на България от 2006 г. едва през 2013 г., а в същата година Сърбия ще бъде на нивото на Латвия и Литва от 2006 г.
Това е ясен показател, че всички държави от Източна Европа са се развивали по-бързо от бившите югославски републики. Дори процентите на икономическия растеж и структурните реформи там бяха по-бързи от тези в Словения. Според словенския икономист основният виновник за икономическото изоставане е не само войната, но и неспособността на политическите елити да въвеждат структурни реформи, както и тяхната склонност чрез приватизациите да създават групи по интереси.
 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4157