EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Азерски газ за Румъния през България?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Азерски газ за Румъния през България?

mail09:00 | 23.09.2014прегледи 960 коментарикоментари 0


Азербайджан иска да изнася и в Румъния част от природния газ, който ще бъде транспортиран в Европа чрез бъдещия Трансадриатически газопровод (ТАП), но за това е необходима допълнителна инфраструктура, която да свърже Гърция с България и Румъния, заяви Хамза Каримов, директор на компанията СОКАР Румъния, съобщава в. "Адевърул". "Имаме предвид през следващите години да докараме газ чрез тръбопровода ТАП в Румъния и продължение на проекта АГРИ" (Азербайджан-Грузия-Румъния интерконектор), заявил Каримов на пресконференция. Газопроводът ТАП е предвидено да транспортира 16 млрд. куб.м. природен газ от зоната на Каспийско море, от които 6 млрд. куб.м. в Турция и 10 млрд. куб.м. в Европа. От Турция газът следва да стигне до Гърция, а след това под Адриатическо море - в Италия. Газопроводът ТАП бе избран миналата година от консорциума, който разработва огромното газово находище Шах Дениз в Азербайджан за сметка на проекта НАБУКО. Държавната азербайджанска компания СОКАР притежава фирмата ДЕСФА – гръцкият газов оператор, така че в интерес на азерите е природният газ да влезе в системата за пренос на Гърция, пише "Адевърул". Три компании, които развиват находището в Шах Дениз, се договориха да поемат 50 процента от акциите на ТАП. Така ВР ще поеме 20 процента от акциите на газопровода, СОКАР - също 20 на сто, а Тотал (Франция) - 10 процента. Консорциумът Шах Дениз е сформиран от БиПи (ВР), който държи 28,8 процента и е оператор на находището, СОКАР - 16,7 на сто, Статойл (Норвегия) - 15,5 процента, NIOC (Иран) - 10 на сто, Тотал - 10 на сто, Лукойл (Русия) - 10 процента и държавната петролна компания ТПАО (Турция) - 9 процента. Каримов каза, че азерската държава все още проявява интерес към проекта АГРИ, но проучването за осъществимост още не е готово, затова все още не е взето никакво решение. АГРИ предполага пренос на природен газ чрез тръбопроводи от Азербайджан в Грузия, след това втечняването му и транспортиране по море до Констанца, където отново трябва да бъде газифициран, пише "Адевърул".
 
Двата газови проекта ТАП и ТАНАП са ключови и стратегически за България. Това заяви в интервю за Агенция „Фокус” заместник-министърът на икономиката и енергетиката с ресор „Енергийна политика” Антон Павлов. „По проекта с Турция за интерконекторната връзка е подписан Меморандум за създаване на съвместна работна група, която в рамките на месец проведе две заседания. Нашата идея е да ускорим максимално работата, като в момента се изготвят съвместни предварителни проучвания по отношение на доставките, техническите аспекти, както и търговските”, обясни той. По думите му, в рамките на следващата среща, която ще се проведе или в края, или в началото на месец октомври, предстоят подписване на договори за конфеденциалност между страните. Основното искане, което постави няколкократно българската страна в тези разговори е, че капацитетът на тръбата посока от Турция към България да бъде изцяло запазена за „Булгаргаз”, а от страна на България към Турция да е на турската компания „Боташ” или на друга турска фирма, която се предложи от турска страна. „Нашата идея връзката да бъде изградена колкото е възможно по-бързо, но очакванията са в периода след 2017 година да бъде приключен. Ако можем да го изтеглим по-рано, това би било добре за страната ни”, посочи Павлов.
По отношение на това, какъв ще бъде обемът на доставките на азерски газ, който ще достига до България чрез тези коридори, заместник-министърът каза, че според сключения меморандум, от 2019 година трябва да доставяме 1 милиард куб.метра годишно. Има планове да изтеглим при възможност по-ранни доставки от 2016 година, които да преминават през интерконекторната връзка България – Гърция, допълни той. „Двата проекта ТАП и ТАНАП са ключови и стратегически за България. Също така са и стратегически в общото развитие на Южния газов коридор на ЕС. Нашата активна работа по двата проекта ще продължи със същото темпо, с което започнахме още с назначаването на служебния кабинет. Възможностите за различни доставки, както от страна на Азербайджан, така и през LNG (регазификация на втечнен газ) терминалите от северното гръцко крайбрежие считам за особено важни от гледна точка на възможностите за проговори с доставчиците на газ. Възможността за доставка от различни източници ще създаде възможности за по-добри договаряния на цени за купуване на газ”, каза още Антон Павлов.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

България 19-та в износа на мебели

11:20 | 12-15-23 | 1972