EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Австрия: По-ниски надбавки за деца-чужденци

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Австрия: По-ниски надбавки за деца-чужденци

mail18:10 | 16.08.2018прегледи 895 коментарикоментари 0


Въпреки протест от Брюксел консервативното австрийско правителство ще въведе от следващата година диференцирани ставки на детските надбавки, които получават гражданите на Европейския съюз. Става дума за помощите, които получават живеещи в Австрия родители за деца, които обаче не пребивават с тях в страната, а се отглеждат в родината им. От новия регламент са засегнати е немалко българи в Австрия.

273 милиона евро превежда Австрия на живеещи в страната чужденци от други страни от ЕС като добавка за отглеждането на деца. Ставката в момента е средно 220 евро на месец. След индексирането на надбавките правителството се надява да спести над 100 милиона евро, които ще вложи в социални дейности за австрийските деца, посочи министърът на семейството Юлиане Богнер-Щраус от народната партия на канцлера Курц.

„Детските надбавки не са част от заплатата или осигуровките, а социална помощ за възстановяване на разходите по отглеждането на деца“, подчерта министърът.

„Тези разходи в отделните страни от ЕС са различни. Цените в европейските държави са различни. Това е причината да индексираме детските надбавки, които получават граждани на ЕС за деца, които не живеят в Австрия“, допълни тя.

Юлиане Богнер-Щраус умишлено избегна пример с Румъния и България, които се превърнаха в ябълката на раздора около размера на детските надбавки.

„За Белгия ще увеличим детските надбавки, а за Гърция - ще ги намалим“, каза тя.

Нов регламент за детските надбавки в рамките на ЕС няма особено добри изгледи за успех, смята еврокомисарят за бюджетната политика Гюнтер Йотингер.

„Тенденцията в редица държави от съюза е категорично за запазване на сегашния режим“, заяви той в интервю за германския ежедневник „Тагесшпигел“. „Ако намалим детските надбавки, много източноевропейци няма да работят в Германия, а това ще се превърне в проблем за редица отрасли“, предупреди Йотингер.

Основният проблем за ЕК е, че намерението на Австрия за диференциране на помощите за отглеждане на деца в и извън страната противоречат на принципа за свободно движение на хора. Европейската комисия предупреди Виена, че ще заведе дело. „Страните членки могат да променят социалното си законодателство, но има трансгранични аспекти, които са подчинени на принципа за равнопоставеност“, се казва в становище на Комисията./БНР


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg