EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

WSJ: София води по нови бизнес проекти

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

WSJ: София води по нови бизнес проекти

mail13:00 | 03.02.2010прегледи 1071 коментарикоментари 0


Интересът на инвеститорите към търговските площи в Централна и Източна Европа постепенно се възстановява, пише днес The Wall Street Journal. Доказателство за това е Прага. В края на миналата година най- високата сграда в чешката столица - City Tower, беше продадена за сумата от €130 млн. ($181.1 млн.).
Друг пример е реализираната през ноември 2009 г. продажба на бизнес комплекса, съставен от две сгради - Gemini, за който немският фонд DEKA Immobilien Investment GmbH плати €110 млн. Големият интерес на инвеститорите към Прага е мотивиран от факта, че големи международни компании имат представителства в града.
На пазара на недвижим имоти в Централна и Източна Европа не се наблюдаваше особена активност през последната година. Някои инвеститори смятат, че след като Западна Европа се възстанови, парите ще се насочат и на изток, а Прага ще е сред първите, които ще усетят това.
Свободните офиси в Прага за последното тримесечие на изминалата година са 12 % от всички офис площи, което е значително по - малко от регистрираните 16 %  в София и Букурещ или 22% в Будапеща, според данните на CB Richard Ellis (CBRE), цитирани от WSJ.
По отношение на изграждането на нови бизнес проекти водещо място заема София с 44 %, следвана от Букурещ - 31 %, посочват от CB Richard Ellis. Новото строителство на офис сгради в Будапеща е 8 %, а в Прага - 3 %.
Холгер Шмидтмайер, член на борда на директорите на Sparkassen Immobilien AG и отговарящ за операциите на компанията за Централна и Източна Европа, заяви, че планира да инвестира около €400 млн. в региона през следващите две години и според него Прага ще е първият град, който ще се възстанови от кризата. Шмидтмайер съобщи още, че е насочил вниманието съм към Прага, София, Букурещ и Будапеща, но не и към полския пазар на имоти, тъй като там вече цените са прекалено високи, отбелязва изданието.
„В последно време никой не развива Централна и Източна Европа,” коментира още той. „Сега е подходящият момент за разрастване”.
Развитието в региона е почти невъзможно за финансиране, смята Шмидтмайер от Sparkassen. Затова той строи бизнес центъра Сердика в София с €210 млн. свои средства.
Съществуват и скептични нагласи. Осигуряването на финансиране в региона е трудно постижимо и много инвеститори са изложени на риск. Засегнати от кризата, инвеститорите предпочитат стабилността и предпочитат да инвестират парите си в това, което познават, смятат от PriceWaterhouseCoopers
Пазарът на имоти в Централна и Източна Европа бързо се разви след разпадането на Съветския съюз през 1991 г., когато инвеститорите се възползваха от създадените възможности тогава. След удара върху западните икономики, нанесен от кредитната криза, инвестициите от развиващите се пазари драстично спаднаха, особено в Източна Европа.
Въпреки регистрирания ръст на инвестициите в Централна и Източна Европа през втората половина на миналата година, общото количество вложени средства от €2.5 млрд. е със 75% по- ниско от отчетеното през 2008 г., сочат данните на CB Richard Ellis (CBRE).
Очаква се немските фондове да увеличат инвестирането в региона през 2010 г. като основа причина за това е ниската конкуренция, смята старши анализаторът в CBRE Ирина Пилипчук. Направените инвестиции през 2009 г. от немски компании са 15 % от всички. Според Пилипчук германските фондове не са склонни да навлизат на нови пазари, както е било в миналото и затова ще се концентрират в централни градове от ЦИЕ.



 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg