EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Northern Rock намалява пазарния си дял наполовина

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Northern Rock намалява пазарния си дял наполовина

mail15:30 | 28.10.2009прегледи 489 коментарикоментари 0


Европейската комисия одобри плановете за преструктуриране на национализираната британска ипотечна банка Northern Rock, една от най-показателните жертви на световния кредитен срив, предадоха световните агенции.
Мерките за преструктуриране ще коригират прекомерната експанзия на Northern Rock преди кризата и банката ще може да бъде раздробена на две, като пазарният й дял ще бъде намален наполовина, се казва в съобщението на ЕК.
Northern Rock ще бъде разделена на две - на една здрава банка, която ще продължи търговските си дейности и след време ще бъде продадена на трета страна, и на структура за освобождаване от проблемни активи ("лоша банка" - "bad bank"), която ще бъде натоварена с ликвидацията на рисковите ипотечни кредити.
Европейският комисар за конкуренцията Нели Крус изрази увереност, че тези мерки, по-специално разделянето на Northern Rock, ще допринесат за възстановяване на жизнеспособността на банката в дългосрочен план и ще позволят организираната
ликвидация на "лошата банка" без да се накърняват правилата на конкуренцията.
"Добрата" банка ще бъде жизнеспособна без нова държавна помощ, тъй като излагането й на рисковите кредити, отпускани преди от Northern Rock, ще бъде ограничено, отбелязва комисията.
Преди кредитния срив Northern Rock се разрасна бързо и се превърна в петата ипотечна банка във Великобритания с печалба от101 милиарда британски лири и пазарен дял от близо 10 на сто в сектора на ипотечното кредитиране, отбелязва ДПА.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg