EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Moody's понижи рейтинга на Унгария

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Moody's понижи рейтинга на Унгария

mail12:00 | 06.12.2010прегледи 441 коментарикоментари 0


Международната рейтингова агенция Moody's понижи с две степени суверенния рейтинг на Унгария до Ваа3 спрямо предишната оценка Ваа1 (лат. букви) заради нарастващи опасения за бюджета в средносрочен и дългосрочен план, предаде Франс прес.
Moody's може отново да понижи тази оценка, ако правителството не успее да стабилизира финансовото положение", се казва в съобщение на агенцията.
Понижението на оценката на унгарските облигации във валута и форинти е било решено и заради "по-голямата уязвимост на страната на външни удари" в сравнение с повечето други държави, чийто рейтинг следи Moody's.
Това понижаване на суверенната оценка на Унгария може да стане през юли и се основава предимно на постепенната, но значителна загуба на финансова стабилност на страната, докато стратегията на правителството почива най-вече на временни мерки вместо на мерки за устойчива бюджетна консолидация, обясни един от вицепрезидентите на Moody's и главен анализатор за Унгария, Дитмар Хорнунг.
Перспективата за положението в Унгария остава "негативна", но може да бъде повишена на "стабилна" и оценката също да бъде повишена, ако страната поеме по пътя на устойчива бюджетна консолидация.
Унгария беше спасена от неплатежоспособност през есента на 2008 година благодарение на заем от 20 милиарда евро от Международния валутен фонд (МВФ) и Европейския съюз. В замяна Будапеща се ангажира да сведе бюджетния си дефицит до 3,8 на сто от брутния вътрешен продукт (БВП) през 2010 година и под 3 процента през 2011 година.
Падежът на заема изтече, но правителството се опитва да финансира дълга си на пазара на облигации, за да избегне да иска помощ от МВФ. Понижаването на рейтинга на Унгария обаче ще доведе до поскъпване на финансирането на дълга на пазарите.
Лихвите по 10-годишните унгарски държавни облигации днес надвишаваха 8 процента спрямо 7,9 на сто за Ирландия и 7,7 на сто за Португалия - двете страни, смятани за най-уязвимите в еврозоната.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4158