EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Унгария национализира пенсионните фондове

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Унгария национализира пенсионните фондове

mail18:15 | 26.11.2010прегледи 1209 коментарикоментари 0


Унгария даде ултиматум на своите граждани да прехвърлят спестяванията си в частни пенсионни фондове към държавата или ще изгубят държавните си пенсии.
Новата мярка, обявена вчера от унгарския министър на икономиката Дьорд Матолчи, има за цел да върне под държавен контрол активи за 3 трилиона форинта (14,6 млрд. долара), управлявани от частни пенсионни фондове. Така Будапеща иска да съкрати бюджетния дефицит и публичния дълг. Служителите, които изберат да не върнат спестяванията си в държавната пенсионна система, рискуват да изгубят 70% от пенсията си.
„Това на практика е национализация на частните пенсионни фондове“, казва Дейвид Немет, икономист в ING Groep NV в Будапеща. „Това е най-кошмарният сценарий“.
Будапеща отменя промени в пенсионното законодателство, въведени преди повече от десетилетие.
Унгария, най-тежко обременената от дългове източноевропейска страна, следва примера на Аржентина, която през 2001 г. конфискува пенсионни спестявания за 3,2 млрд. долара, преди страната да спре да обслужва дълговете си. Преди две години правителството в Буенос Айрес национализира индустрия за 24 млрд. долара, за да компенсира намалелите данъчни приходи след преструктурирането на дълга на страната през 2005 г.
Според правилата на ЕС пенсионните вноски, събирани от държавата и впоследствие трансферирани в частни пенсионни фондове, се смятат за бюджетни разходи. Миналия месец ЕС отхвърли молби от 9 страни членки, включително Унгария, Полша и Швеция, да коригират бюджетните си дефицити, като приспаднат сумите, трасферирани към частни фондове.
Премиерът на страната Виктор Орбан планира да използва пенсионните фондове, за да покрие текущите плащания по правителствените пенсии и да намали държавния дълг. Той иска да изпълни изискването на ЕС и да ограничи бюджетния дефицит на страната до 3% от брутния вътрешен продукт през следващата година от прогнозираните 3,8% през 2010 г.
„Има огромна дупка в пенсионната система на страната“, казва Матолчи. „Приходите от пенсионни вноски в бюджета са с 900 млрд. форинта по-малко от разходите“./Източник:Finance5.bg/
 


Още по темата:
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1037