EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Съвзема ли се Унгария

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Съвзема ли се Унгария

mail14:25 | 11.08.2009прегледи 598 коментарикоментари 0


Франс прес
Доверието на пазарите в Унгария, която през октомври понесе с пълна сила ударите на световната финансова криза, постепенно се възвръща въпреки все още мрачните перспективи за домакинствата, предаде Франс прес.
Националната валута на свръхзадлъжнялата страна, която едва успя да избегне срива  през есента на 2008 година, когато инвеститорите масово се оттеглиха, започна отново да набира сили, така че Будапеща можа да си позволи да намали основните лихви.
Сформираното през април експертно правителство на премиера Гордон Байнаи, чийто мандат е ограничен до една година, въведе драстично съкращаване на държавните разходи, съпътствано от строги бюджетни ограничения в отговор на ангажимента, поет в замяна на отпускането на спешния кредит от 20 милиарда евро под покровителството на МВФ.
Унгарският форинт, чийто курс спадна до исторически минимум от близо 317 форинта за едно евро през март, започна да се съвзема и достигна курс от 270 форинта за едно евро. Така на 27 юли централната банка на страната си позволи да намали с един процентен пункт основаната си лихва до 8,5 на сто.
"Пазарите не се уплашиха въпреки неочаквано голямото понижение", изтъква Дьорд Барта, анализатор в банка СIB. Негов колега, Золтан Тьорьок от Raiffeisen, дори прогнозира ново намаляване на основната лихва през август. Според него при 7,5-8 на сто тя ще остане една от най-високите в Европейския съюз и привлекателна за инвеститорите. Но макар и паниката да е предотвратена, Унгария далеч не е излязла от кризата, предупреждават експертите.
При безработица от 9,6 на сто - най-високото равнище от 1996 година - и свиването на покупателната способност на домакинствата, засилено от увеличаването на данък добавена стойност (ДДС) през пролетта, вътрешното търсене направо се срива, а заедно с него и данъчните постъпления, изтъква Тьорьок. Според него домакинствата още не са достигнали дъното и положението им ще се влоши още повече през 2010 година заради покачване на инфлацията и безработицата. Той прогнозира спад на потреблението на домакинствата между 1 и 1,5 процента след очакваното понижение от 7-8 на сто тази година.
Що се отнася до преките чужди инвестиции, които са основен двигател на заетостта, те едва ли ще достигнат равнищата отпреди кризата, тъй като пазарите все още изпитват недостиг на ликвидности, посочва колегата му Барта. Не може да се разчита и на рекордния търговски излишък, отчетен през последните месеци, тъй като износът се е стопил, макар и по-малко от вноса. Според централната банка на страната Унгария ще остане в рецесия от -0,9 на сто догодина след свиването на брутния вътрешен продукт (БВП) с 6,7 на сто тази година - най-големият спад от 1991 година.
Поради програмата за строги бюджетни ограничения страната не може да прибегне до стимулиращи мерки, подобно на повечето други европейски страни, тъй като държавният й дълг вече достига 80 на сто от БВП. Въпреки строгите мерки бюджетният й дефицит тази година може да надхвърли определените от МВФ 3,9 на сто и да достигне 4,1 процента, отбелязва Тьорьок.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg