EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

JEREMIE фондовете-бъдещето на дяловото инвестиране в България

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

JEREMIE фондовете-бъдещето на дяловото инвестиране в България

mail11:38 | 02.11.2010прегледи 1525 коментарикоментари 0


Най-голямата възможност за развитие на дялово инвестиране в България осигуряват JEREMIE фондовете, които могат да бъдат сравнени с американските фондове за развитие, създадени преди 10-на години. Това заяви в интервю за БТА финансовият експерт Теодор Георгиев.
Тези фондове могат да служат за създаването на нова свежа класа от фонд мениджъри. От изключителна важност за успеха или провала на тази програма е процесът на избор на Фонд мениджъри, като трябва да се балансира между кандидати с опит от една страна и такива с познания за местния пазар от друга, коментира Георгиев.
Според Георгиев, ако държавата иска да увеличи инвеститорския интерес към страната като цяло, тя трябва да обърне специално внимание на капиталовия пазар. По думите му Българската фондова борса изживява в момента един от най-трудните си периоди. Липсват инвеститорски интерес, ликвидност, интересни корпоративни новини, последователна политика на "отворени" взаимоотношения с инвеститорите, посочи финансистът.
Например, приватизирането на дялове от държавни предприятия през борсата ще донесе позитиви, само ако е направено открито и се подходи професионално - предложат се дялове от предприятия и индустрии, интересни за чужди стратегически и финансови инвеститори, каза Георгиев.
По отношение на политиката в пенсионната система Теодор Георгиев коментира, че всяка държава сама решава какъв да бъде модела на пенсионно осигуряване, но според него най-добрият вариант е този, при който хората имат избор между осигуряване за държавна и за частна пенсия, или и за двете. Необходимо е пенсионните сметки да са лични и по този начин всеки избира начина и сумата, за която да се осигурява. Доста опит можем да почерпим от развитите страни от ЕС, посочи Георгиев.
Според Георгиев държавата може да създаде по-строги правила за частните пенсионни дружества и да следи и контролира тяхното изпълнение, за да се избегнат подозренията, че дружествата имат големи неоправдани разходи.
Очаквам първите признаци за излизане от кризата да се видят в средата на 2011 г. , като това много ще зависи и от общата икономическа ситуация в ЕС и глобално, коментира още за
БТА Теодор Георгиев. Според мен, водещи ще са секторите и индустриите, които ще развият конкурентните предимства на страната ни. С най-голям потенциал са секторът на услугите - особено компании, които работят с чужди клиенти и предлагат услуга с високо качество, но на далеч по-ниска цена от техните западни конкуренти; ИТ, комуникации и софтуер - традиционно силни сектори; търговия и логистика - предвид географското ни положение, добави експертът.
Фондовете в Източна Европа са с по-общ инвестиционен фокус (generalist funds), въпреки че в последните години се вижда разделяне между фондовете за рисков капитал и фондовете,
инвестиращи в разрастващи се компании. Това коментира пред БТА финансистът Гевин Райън - дългогодишен инвестиционен банкер за Nomura Securities, HSBC Investment Bank, Price Waterhouse Италия, Advent International и Soros Investment Management, а в момента управляващ партньор в инвестиционна холдингова компания Wider Europe Capital Management, която инвестира в развиващи се европейски пазари.
Дяловото инвестиране в развитите държави от ЕС е силно специализирано. Различните фондове, занимаващи се с такива инвестиции, се фокусират в сравнително тесни граници по различни принципи: географски, секторен или пък жизнен цикъл на компаниите.
В края на юни управляващият орган на програмата "Конкурентноспособност" преведе 199 млн. евро на Европейския инвестиционен фонд, с което се постави началото на инициативата  JEREMIE. Българските предприятия ще могат да получат финансиране по линия на три фонда за дялови инвестиции - за стартиращи малки компании (venture capital), за малки компании в процес на развитие (growth equity) и смесен инструмент между дялови инвестиции и заеми (mezzanine).



 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg