EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

BIMOR - идея за нов индекс за лихви

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

BIMOR - идея за нов индекс за лихви

mail13:20 | 24.02.2012прегледи 708 коментарикоментари 0


В настоящата ситуация познатите EURIBOR , LIBOR и SOFIBOR се оказват невинаги приложими. За тези случаи трябва да се намери нов, по-адекватен индекс. Индекс на средната цена на привлеченият от банките ресурс от граждани, фирми и домакинства може да бъде основа за формирането на лихви по заеми, се казва в анализ на портала Моите пари.
Дискусиите
Дискусиите около формирането на лихвите в последно време се изостриха. Допълнително бяха стимулирани и от предложението на финансовия министър лихвите да се базират на пазарен индекс. Предложението му в определена степен кореспондира с вече заложеното в Закона на потребителския кредит по този въпрос. Там, още през 2010 г. е заложен текст, който задължава кредиторите да посочват начина на формиране на лихвата. Изискването е да се посочва референтният лихвен процент. Масовата практика в момента е Базов Лихавен Процент на банката (БЛП ) + надбавка. Понастоящем банките имат право така да формират лихвите си, защото законът фиксирайки изискването за посочването на референтен лихвен процент не конкретизира еднозначно какъв да е той. Дадена е възможност за избор - пазарен индекс или такъв изчислен от банката. При тази постановка на закона, каквито и предложения да се правят за промяна на методологията на формирането на лихвите, без промени в самия него, резултат няма да има.
Предложенията
С повдигането на въпроса начина на формиране на лихвите веднага беше даден пример как се прави в страните с развити банкови системи – на база пазарен, а не на база индекс, изчислен от банката. Позовавайки се на европейската и световна практика беше посочен примерен пазарен индекс, който да бъде плаващият компонент в лихвата. Това е някой от индексите EURIBOR, LIBOR или SOFIBOR. Ответната реакция на банките не закъсня и това предложение беше прието със скептицизъм. Мотивът – те не се финансират преимуществено от пазарите, на които се формират тези индекси. Появи се и друго предложение - базиране на лихвите върху средната доходност по ДЦК или друг индекс. Вярно е, че в момента интересът на банките към ДЦК е висок, но едва ли е с цел набавяне на ресурс. Всъщност, тъй като ДЦК са дългов инструмент, банките ще могат да получат гарантирано инвестираната сума на падеж. До тогава те няма да разполагат с този ресурс (ако не продадат притежаваните ДЦК разбира се), а ще могат да разчитат в най-добрия случай на плащанията по емисията. Но предвид рекордно ниската доходност предложена на последния аукцион на Министерството на финансите, не може да се очакват големи потоци ресурс от тези плащания. ДЦК са просто инвестиция с нисък риск и релевантна на него доходност, а не източник на ресурс за кредитиране. Оказва се, че при сегашната действителност в България на практика не може да се използват пълноценно наличните възможности за обвързване на лихвите. Остава вариантът да се търси нов пазарен индекс, или пък да бъде създаден такъв.
Ново решение
Новият индекс може да е базиран на средната цена на привлеченият от фирми, граждани и домакинства ресурс. Според експертите именно такъв пазарен индекс ще отрази в максимална степен цената на ресурса, който се трансформира в кредити. И създаването му е възможно. За повече информация в сайта на портала.
 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg