EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

63 дни среден срок за разплащане между фирмите

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

63 дни среден срок за разплащане между фирмите

mail15:03 | 20.05.2019прегледи 1062 коментарикоментари 0


За поредна година средният период за разплащане на фирмите в България продължава да се увеличава. През 2018 година той достига 63 дни или с един повече в сравнение с 2017 година и с четири повече в сравнение с 2016 година. Това показва проучване на световния лидер в застраховането на търговски кредити - Euler Hermes, направено на базата на извадка от 25 000 компании, от 20 сектора в 36 държави.

Най-много време у нас за поредна година отнема издължаването в сектора на технологиите – 134 дни. В Топ 3 на бавните плащания се завръща Строителството с 82 дни, което е 3 дни повече в сравнение с предходната година, но все пак значително под нивото от 99 дни за 2016 годината. Другите сектори със значително по-дълъг срок на разплащане в сравнение със средното за страната са Стоки за свободното време с 76 дни и Стоки за бита и Машиностроене с по 73 дни.

Въпреки тенденцията за увеличаване на периода, издължаването у нас остава по-бързо от средното в световен мащаб, което за 2018 година е 65 дни (66 дни през 2017 година). Според анализаторите на Euler Hermes тенденцията за съкращаване на сроковете за разплащане на глобално ниво ще продължи и през 2019 година и ще се свие с още един ден. Това е резултат от забавянето на икономическия ръст, което прави бизнесът по-внимателен.

Изключение от правилото правят Средиземноморските държави, които според експертите се връщат към “лошия навик” да бавят плащанията. Доказателство за това са данните, които показват, че сроковете в Италия (+5 дни), Франция (+2 дни), Гърция (+2 дни)и Испания (+1 ден) през 2018 година са се удължили още.

Така трите държави с най-бавно се издължаващи се фирми са Китай, Гърция и Италия – средно 92 дни и 90 и 86 дни. За поредна година най-бързо се разплащат в Нова Зеландия – за 47 дни.

“Обръщаме специално внимание на българските компании, които осъществяват търговия с партньори в Средиземноморските държави и особено Гърция, за да са подготвени за възможни сериозни забавяния в плащанията. Това има още по-голяма тежест за средните фирми, които могат да пострадат сериозно от една единствена по-голяма сделка и да поставят цялото си съществуване под въпрос.”, обяснява Камелия Попова, Управител на Euler Hermes за България. “С повишен риск са и търговските отношения с компании в Турция, която традиционно е ключова експортна дестинация за България. Там освен дългите срокове за разплащане от 79 дни имаме допълнителни икономически фактори, които изискват заострено внимание.”, допълва тя.

Работещо решение за повишаване на сигурността е застраховката на кредитния риск, която става все по-популярна у нас не само сред големите компании. Освен финансови гаранции, бизнесът може да получи и предварителна проверка на партньоритие по потенциална сделка и експертен съвет. Наличието на застраховка на кредитния риск може да улесни и получаването на финансиране и кредити от банкови институции. Тя е особено важна в случаите на работа с нови клиенти или контрагенти от чужбина.

Средни периоди на разплащания между фирмите в България по сектори

-

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg