EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

52% от българите за "зеления преход"

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

52% от българите за "зеления преход"

mail15:15 | 24.03.2022прегледи 1079 коментарикоментари 0


Мнозинството от българите са уверени, че зеленият преход ще подобри качеството на техния живот, но се безпокоят от загубата на работни места.

58 % смятат, че политиките в областта на климата ще повишат качеството на живота им.

59 % вярват, че политиките за справяне с изменението на климата ще доведат до закриване на повече работни места, отколкото до разкриването на нови. 

52 % от българите считат политиките в областта на климата за източник на икономически растеж

22 % от българите очакват да се преместят в друг регион или държава в бъдеще заради изменението на климата, като при лицата на възраст 20 - 29 години този процент е 32 %

Това са някои от резултатите от последното Климатично изследване за 2021 - 2022 г., проведено през септември 2021 г. и  публикувано днес от Европейската инвестиционна банка (ЕИБ). ЕИБ е кредитната институция на Европейския съюз и най-големият глобален многонационален кредитор на проекти в областта на климата.

По-добро качество на живот, но несигурност на работното място

Добра новина за икономиката ли са политиките в областта на изменението на климата? Мненията на българите са разделени по въпроса дали зеленият преход ще бъде източник на икономически растеж. Климатичното изследване на ЕИБ установява, че 52 % смятат, че ще бъде точно така, спрямо средно 56 % за европейските граждани.

Едновременно с това мнозинството (58 %) от българите вярват, че политиките в областта на климата ще повишат качеството на живота им, например качеството на храните или здравеопазването.  Обаче българите са по-скоро скептични относно влиянието на политиките в областта на климата върху пазара на труда: 59 % споделят, че зелените политики ще имат отрицателен нетен ефект върху нивото на заетост в страната и ще доведат до закриването на повече работни места, отколкото до разкриването на нови (15 пункта над средното ниво за ЕС, което е 44%).

Миграция към други райони и смяна на работното място

Българските граждани са на мнение, че предизвикателствата, свързани с изменението на климата няма да отшумят. Докато повече от една трета (35 %) вярват, че извънредната ситуация с климата ще бъде овладяна до 2050 г., 60 % считат, че тя ще продължи да бъде сериозен проблем и в средата на века.

Някои българи заявяват, че изменението на климата ще застраши тяхното населено място. Една пета от българите (22 %) очакват да се преместят в друг район или държава заради дългосрочните последствия от изменението на климата. Това безпокойство е по-голямо сред двадесетгодишните, като почти една трета (32 %) от хората на възраст между 20 - 29 години, заявяват, че се притесняват от вероятността да трябва да се преместят заради изменението на климата.  Основно младите българи изпитват съмнения относно сигурността на работното им място: Почти една четвърт от анкетираните във възрастовата група 20 - 29 години (23 %) се страхуват, че ще загубят работата си, защото тя може да стане несъвместима с борбата с изменението на климата (5 пункта над средната за страната стойност от 18 %).

Адаптиране на стила на живот в дългосрочен план

Българите осъзнават промените в поведението, които са необходими за борбата с изменението на климата. Една трета от анкетираните (33 %) смятат, че повечето хора няма да притежават собствен автомобил след 20 години, а 81 % заявяват, че според тях повечето хора ще работят дистанционно в подкрепа на борбата с изменението на климата. И накрая, над една трета (35 %) мислят, че повечето хора ще са преминали на растителен хранителен режим, като половината от тях (49 %) предсказват въвеждане на определена енергийна квота за всеки гражданин. 

Сравнение в глобален план: Различия между европейци, британци, американци и китайци

Като цяло, мнението на европейците е разделено по въпроса дали зеленият преход ще бъде източник на икономически растеж.  Повече от половината анкетирани (56 %) са убедени, че ще бъде точно така, което съответства на възприятията на американците и британците (57 %), докато китайците са по-оптимистично настроени (67 %).  По-голямата част от европейците (61 %) обаче са убедени, че качеството им на живот ще се подобри, с възможно положително влияние върху качеството на храните или здравеопазването. Европейците са по-големи песимисти в сравнение с китайците (77%), американците (65 %) или британците (63 %).

Вицепрезидентът на ЕИБ, Лиляна Павлова заяви: „Българите виждат възможности зеленият преход да подобри качеството на живота им. Те обаче са несигурни спрямо въздействието на политиките в областта на климата върху създаването на работни места. От позицията ни на климатичната банка на ЕС ние се вслушваме в техните тревоги и работим с обществеността и частния сектор за финансиране на проекти, които подкрепят целите на сближаването и екологосъобразния икономически растеж. В тази си дейност ЕИБ се явява основен партньор на Механизма за справедлив преход и други инструменти в подкрепа на зеления преход и сме ангажирани с подпомагане на прехода към по-зелено и устойчиво бъдеще, което няма да пренебрегне никого.”

 

--

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg