EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

50% от пчелния мед - непродаден?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

50% от пчелния мед - непродаден?

mail06:40 | 13.02.2019прегледи 1510 коментарикоментари 0


Мира Лазарова

ДФЗ изплати държавна помощ de minimis в размер на 3 328 224 лв. в  подкрепа на 4 088 пчелари. Помощта беше утвърдена в началото на декември с решение и бюджетът по нея е 3 500 000 лв. Подпомагат се пчелари, които притежават минимум 20 бр. пчелни семейства и през 2018 г. са реализирали качествен пчелен мед в съответствие със Закона за пчеларството и Наредба за изискванията към пчелния мед, предназначен за консумация от човека. Помощта се предоставя на земеделски стопани, занимаващи се с първично производство на селскостопанска продукция – физически лица, еднолични търговци, юридически лица и кооперации, отглеждащи пчелни семейства, които са регистрирани като земеделски стопани по реда на Наредба № 3 от 1999 г.

Помощта е част от годишния разход за подхранване на пчелно семейство и се предоставя с цел компенсиране разходите за извършеното зазимяване, както и за справяне с последствията от неблагоприятните климатични условия, довели до ниски добиви на пчелен мед.

 Общият размер на подпомагането за един земеделски стопанин не може да надхвърля левовата равностойност на 15 000 евро ( 29 337.45 лв.) за период от три данъчни години (2016 г. – 2018 г.). Размерът на помощта на пчелно семейство e определен на база допустимите за подпомагане бенефициери и заявен брой пчелни семейства, в рамките на утвърдения бюджет по схемата за подпомагане.

 Останалите 218 пчелари, които са обект на извършване на административна проверка за допустимост, ще могат да получат средствата по държавната помощ de minimis в близките дни. Приемът на заявления беше отворен на 17 декември 2018 г. и приключи на 15 януари 2019 г.

Половината произведен мед от миналата година у нас стои непродаден по складовете,

а имахме много ниски добиви, коментира Елена Стоилова, председател на Общинския браншови пчеларски съюз "Нектар" в Търговище. Пчеларите от Търговище и региона изпращат недобра година. " Имахме много загуби на летяща пчела от третиране. Не се отразиха добре на добивите и дъждовната пролет, а след това и сушата през лятото. Реализирахме много ниски добиви, за съжаление, както и през предходната 2017 г." По думите й все още е рано да се правят прогнози за тази година. " Искам да видя как ще излезем от зимата. Март е коварен месец за пчелите и за нас като стопани", уточнява тя.
 

Ниски добиви за 2018 година отчетоха много от пчеларите в страната,

както и висока смъртност на пчелните семейства, съобщават от НССЗ. Основна причина за това са дъждовете през годината. Колкото до цените – не се наблюдава сериозно увеличение в изкупните цени. По-високи цени се предлагат за мановия и акациевия мед. Доста от пчеларите отчитат и висока смъртност на пчелните семейства, като една от предполагаемите причини за това са пестицидите, с които се третират част от зърнените култури. Активните вещества на продуктите за растителна защита вредят на насекомите и способстват за намаляване разнообразието на растенията, от които в миналото са събирали пчелен прашец. Това води до намаляване на имунитета и до лесна податливост на заболявания, както и до висока смъртност.

„Щастлив съм да открия това специално събитие, което вече 17 години дава възможност на пчеларския сектор да обменя опит, да комуникира проблеми и най- вече да изисква. Радвам се, че секторът е обединен и има амбиция да се развива, това може да се каже за много малко земеделски сектори в България“, коментира Момчил Неков на изложението „Пчеларство -Плевен 2019“. Българският евродепутат обяви, че ЕП застава на страната на българските пчелари и след негово настояване, институцията изисква производството на мед да бъде включено сред програмите за обвързана подкрепа. „Новината за финансовата помощ за пчеларите е добра, подкрепата е силно необходима. Но не можем да се заблуждаваме, че нещата ще се оправят само с това. Секторът има много проблеми, а хората заети в него протестираха преди по- малко от два месеца, и не само заради невъзможността да се справят с определените към момента помощи.“ каза по повода Неков.

„От друга страна през миналата година в ЕП приехме Доклада за пчеларството, където бяха включени мерки за по- добро финансиране, справяне с наличието на фалшив мед на пазара, проблемите с етикетирането и запазване на разнообразието от регионални видове пчели. В този доклад, както и в този, който приехме за пестицидите, държах специално внимание да се обърне на справянето на проблема с нелегалните препарати, внос от страни извън ЕС, които влияят върху смърността и тровят пчелите. Важно е да следим ситуацията и да подпомагаме сектора, защото дори сега на средностатистическия гражданин на Европа, да му се струва маловажен проблемът със съхраняването на пчелите и тяхното видово разнообразие, техните проблеми повлияват цялата екосисистема.“ каза Момчил Неков. Той коментира, че 84% от растителните видове и 76% от производството на храни в Европа зависят от опрашването от пчели. В икономически параметри, това са 14,2 милиарда евро годишно. „Това не бива да се пренебрегва, важно е да има такива форуми като този, за да се срещаме с хората, които се справят с тези проблеми всеки ден и да ги подкрепяме. Комуникирам с тях от години, знам, че те извършват много важна работа за биоразнообразието. Трябва да полагаме усилия в подпомагането на сектора, защото той влияе и върху много други земеделски сектори.“

През декември 2018 Момчил Неков внесе поправки в ОСП специфично свързани с опрашването и на сектор Пчеларство като цяло.

България е сред 15-те страни-износители,

които бележат най-висок нетен износ на пчелен мед. През 2016 г. европейските страни са отчели най-сериозен дял от световния износ на пчелен мед. Според  worldstopexports.com. става дума за 36,8%, което в парично изражение възлиза на 825,3 млн. долара.  Сравнено с 2016 г. световният износ на мед бележи ръст от 27,1%. Доставките са на стойност 1,8 млрд. долара. Спрямо година по-рано обаче има спад от 3,6%.

Азиатските износители имат дял от 23,5%, следват ги Латинска Америка и Карибският регион – 14,5%, Океания – 10,6% и Северна Америка - 7,8%. Африканските страни разполагат с 6,8% дял от износната търговия с мед.

България е сред 15-те страни-износители, които бележат най-висок нетен износ. Тя е на 13-о място с 28,1 млн. долара. На първите три места са Нова Зеландия, Китай и Аржентина.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg