EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

50 % от лукс имотите на София в нарушение

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

50 % от лукс имотите на София в нарушение

mail12:27 | 18.10.2010прегледи 747 коментарикоментари 0


„Проблемът в София са жилищата, които не са въведени в експлоатация, т.е. живеещите там не плащат своите данъци и такси”, каза в студиото на „Тази сутрин” на БТВ кметът на София Йорданка Фандъкова. Тя обясни, че общината работи заедно с НАП в Бояна и Панчарево, където бяха направени снимките. Много малко ще се окажат, обаче сградите, които нямат разрешително за строеж.
„Проблемът е, че в годините назад в София се строеше хаотично и за съжаление законно, т.е. не бихме могли да се върнем назад и да събаряме такива сгради. Освен ако не се установят няколко сгради, които са незаконно построени. Шансът ни е да се направят тези проверки и да си съберем данъците. Въпросът е по какъв начин тези сгради са електро- и водоснабдявани”, каза Фандъкова. Освен, че сградите без разрешително ще бъдат съборени, с проверките ще се установи колко сгради не са въведени в експлоатация, а се ползват.
„Служители, които са нарушили правилата, ще бъдат категорично санкционирани и ще се търси не само административна, а и наказателна отговорност. При всички такива случаи ще бъде сезирана прокуратурата”, каза Фандъкова.
Според кмета, механизмът за налагане на глоби от Столичния инспекторат трябва да се опрости, защото се обезсмисля санкцията, ако не може да се събере глобата.
„Най-важното е да се създаде регистър, за да може да се проследят всички неща по отношение на незаконни строежи или въвеждане в експлоатация”, посочи Фандъкова. До края на годината Дирекция „Архитектура и градоустройство” ще създаде такъв регистър и ще започне да го попълва, както сега има регистър за издадените строителни разрешителни от ДАГ от 2008 година.
Относно обвиненията на ДСБ, че има корумпирани служители на инспектората, които си затварят очите срещу заплащане, Фандъкова каза, че би се радвала, ако при подобни сигнали, те бъдат подадени до общината.
По повод проблема с осветлението на София, Фандъкова каза, че договорът с фирмата, която го поддържа, изтича догодина. От следващата фирма ще се иска не само да поддържа, а и да изгражда съоръжения за осветление, каза Фандъкова, като допълни, че ако се изградят енергоспестяващи инсталации и крушки, които спестяват ресурс, фирмата би имала интерес.
 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg