EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Полет над лукс именията около София

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Полет над лукс именията около София

mail11:23 | 01.10.2010прегледи 1956 коментарикоментари 0


Правителствен хеликоптер на Авиоотряд 28 е направил пълен видеозапис от въздуха на недвижимите имоти в южните квартали на София по искане на Националната агенция за приходите, съобщиха от пресцентъра на Националната агенция по приходите.
Луксозни имоти в Панчарево, Драгалевци, Симеоново, Бояна, Бистрица и Княжево са записани на лента, за да се изследва съответствието на имуществото и доходите на техните собственици. Преди да поискат видеозаснемане от въздуха, инспекторите на НАП са направили оглед на визуално скъпите имоти. Подозренията на НАП са, че някои от къщите изобщо не са декларирани в общината и за тях не се плащат данъци върху недвижимите имоти и такса битови отпадъци. Освен това фактът, че имотът не е обявен води и до невъзможност да се установи по документи, че той съществува, за да се изследва имущественото състояние на неговия собственик. Цялата налична информация от визуалните огледи и записите от въздуха ще бъдат предадени на Столична община, за да проследят служителите на общинската администрация дали са спазени строителните изисквания и имотите са надлежно декларирани. Едновременно с това започва проверка за действителните параметри на луксозните имоти, оценка на пазарната им стойност и проверка на официално обявените доходи на собствениците им. В заснетите райони има стотици басейни, къщи със застроена площ от повече от 2000 квадратни метра, частни пътища, имоти с тенис кортове и мини голф игрища и много други скъпи подобрения.
По данни на НАП множество луксозни къщи са собственост на фирми и формално са обявени като офиси, въпреки че се използват само за жилищни нужди. При стоежа им фирмите са ползвали данъчен кредит, който не се полага, ако имотът се използва за живеене. На собствениците на скъпи имоти, които не могат да докажат достатъчен официален доход ще бъдат възложени ревизии. Необявеният доход ще бъде обложен заедно с дължимите лихви, случаите на данъчни престъпления ще бъдат незабавно предадени на прокуратурата, съобщават от НАП. Припомняме, че наказателният кодекс предвижда лишаване от свобода до 8 години за укриване на данъци в особено големи размери и конфискация на част или цялото имущество, включително на луксозните имоти, ако вината на собствениците се докаже в съда. "Нека да стане ясно, че за НАП не всеки собственик на луксозен имот е престъпник. Няма нищо лошо човек да разполага със скъпа къща. Единственото, което ни интересува е тези хора да са декларирали реалните си доходи и да са платили данъците върху тях.", каза по повод проверките изпълнителният директор на НАП Красимир Стефанов.

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg