EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

47 туристи обслужва 1 зает в бранша

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

47 туристи обслужва 1 зает в бранша

mail12:10 | 13.10.2016прегледи 3892 коментарикоментари 0


EconomyNews.bg

8 млн. туристи от април до септември в България, от които 6 млн. чужденци. Повече от 3,4 млрд. лв. приходи за първите 7 месеца на 2016 г. и ръст от 15% спрямо същия период на 2015 г. (в цифри ръст от половин милиард лева). 170 000 души заети в туристическия бизнес през тази година. Липса на сервитьорки, рецепционистки и пикола и спад с 10% в наемането на кадри за 2015 г. в сравнение с 2014 г.

zoom_sss

Това са основните цифри за туризма в България, който според Министерството на туризма тази година счупи всички рекорди. Ако изчислим броя туристи спрямо кадрите, излиза че на един зает в бранша се падат по 47 туристи.

Според министъра на туризма Николина Ангелкова основното предизвикателство сега е да се надгради постигнатото, като се насърчат инвестициите в материалната база и кадрите.

"В туризма е нужен качествен персонал, за да продължи растежът, но за това са необходими работещи мерки по цялата хоризонтална структура на отрасъла. По данни от World Travel and Tourism Council за 2015 г. броят на директно заетите в туризма у нас е над 92 хил., но основен проблем остава липсата на целогодишна заетост в сектора.

По думите на министъра на труда и социалната политика Зорница Русинова обаче близо 170 000 души за заети в туристическия бизнес през тази година.  

Сред проблемите е и фактът, че за 20 години в България са направени инвестиции за около 18 млрд. евро в изграждане на материална база, а във вузовете със специалност туризъм са подготвени едва 12 хил. специалисти. Остър недостиг има в изпълнителските позиции – пикола, камериерки, сервитьори, рецепционисти, бармани, почистващ персонал и пр. От друга страна, чувствителен дефицит се забелязва и за специализирани кадри, за нови и т.нар. „редки“ специалисти (за голф, гурме, СПА услуги и др.).

Възможни решения за необходимостта от кадри

"Важна стъпка напред в преодоляването на тези проблеми бе създаването на Междуведомствения съвет за кадрите в туризма, в рамките на който всички ангажирани институции търсят дългосрочно решение на проблемите", подчерта Николина Ангелкова. Към него вече функционират четири тематични работни групи: програми за обучение; възможности за стажове и квалификация; трудова миграция; кариерно развитие и социални аспекти.

Друга сериозна крачка за привличане на персонал бе приемането на Правилника за прилагане на Закона за трудовата миграция и трудовата мобилност. Чрез него стана възможно наемане на кадри от трети страни за потребностите на туризма по облекчена процедура. Благодарение на промените ще могат за първи път да се ангажират сезонни служители с разрешения за работа до 90 дни, стана ясно по време на форума.

Според министъра на труда и социалната политика Зорница Русинова ръстът на икономиката трябва да бъде обезпечен с кадри, които да са готови да започнат работа след завършването на образованието си и бе категорична, че липсата на кадри касае не само туристическия сектор, но и други сектори на икономиката. Социалният министър заяви още, че счита, че най-ефективният начин за подпомагане на работодателите и бизнеса, е като им се даде възможност да обучават хората си и посочи, че в рамките на два месеца предстои да бъдат отворени три схеми, свързани с квалификацията на персонал на обща стойност 100 млн. лв.

Обявили сме 30 млн. лв. за т.нар гъвкава схема на обучение „Заетост“. Даваме възможност да пръв път работодателите да обучават свои служители според програми, които са специфични за даден сектор“, допълни социалният министър.

По отношение на образованието

През изминалата учебна година в сектор „Хотелиерство, ресторантьорство и кетъринг“ се забелязва стабилна тенденция на увеличаване на приема, по думите на Диян Стаматов, зам.-министър на образованието и науката. То се извършва в 130 професионални гимназии, 25 средно общообразователни училища. Общият брой на учениците от това направление са 14 100 по 10 професии.

В професионално направление „Пътувания, туризъм и свободно време” – 3607 ученици в 4 професии. Най-желани професии са готвач – 4700 ученици в 60 училища, ресторантьор – 6300 ученици в 50 училища, хотелиер – 2800 ученици в 31 училища. Професиите с нисък прием в направлението са сервитьор, барман – 131 ученици само в 4 училища. Професиите с нулев прием и тази година са: камериер и портиер/пиколо. В направлението „Пътувания, туризъм и свободно време“ най-желани професии са: организатор на туристическа агентска дейност – 2600 ученици в 36 училища, екскурзовод – 772 ученици в 13 училища, аниматор в туризма – 353 ученици в 9 училища. Професиите с нисък прием в направлението са: водач – 83 ученици в 2 училища.

Приходи от концесии на плажове

Добрите резултати за българския туризъм се дължат на летния сезон. Изчисленията сочат, че това лято у нас е имало над 5 млн. туристи. Има огромен ръст и за месеците април и май месец – средно по 20% за всеки месец. „Разширихме крилата на летния сезон”, както се изрази министърът на туризма. Най-търсените хотели са 4 и 5-звездните. Те бяха запълнени на 100%.

До момента приходите, които са постъпили от договорите за наем на плажове са около 1,1 млн. лв. Предстои финализиране на законопроекта за устройството на Черноморското крайбрежие, чрез който ще се извърши групиране на плажовете. Предстои до края на годината да бъдат отдадени няколко плажа на концесия. Стартирала е предварителната подготовка по закон на 60 плажа, като поне за 20 от тях се очаква да стартират концесионни процедури.

До момента наложените санкции са 100 000 лв., които са реално платени. Изпратени са писма за санкции в размер на 620 000 лв., включително с неустойката на „Слънчев бряг-север”. „В 3-дневен срок трябва да се отговори на писмата дали са отстранени нарушенията. В противен случай след моментално тяхното плащане или ги усвояваме от банковата гаранция, която имаме. В момента работи комисията за концесиите на „Слънчев бряг-север” и „Несебър-юг”. Предстои до 10 дни те да ни предоставят предложение какво правим по-нататък с тези две концесии“, допълни Ангелкова.

Тя допълни, че след промените ще има възможност за еднократно прекратяване на договора заради цени на шезлонги и чадъри. „Предвидили сме в предстоящите договори за новите концесии това да бъде едно от условията за прекратяване на договора, за да може цените, които са съществен елемент от избора на концесионер и са предложени от него, ще останат такива и няма да бъдат променяни, освен по обективни причини, какъвто е инфлационният индекс“, каза още Николина Ангелкова.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg