EUR 1.9558
USD 1.8118
CHF 1.9990
GBP 2.2736
CNY 2.5044
you tube
mobile version

30 млн.евро за енергийно-ефективни МСП

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

30 млн.евро за енергийно-ефективни МСП

mail17:00 | 04.10.2013прегледи 1795 коментарикоментари 0


Райфайзенбанк (България) ЕАД и Кредитанщалт фюр видерауфбау (КфВ) подписаха вторo споразумение за кредитна линия по Програмата за енергийна ефективност на малки и средни предприятия. Отпуснатият заем е в размер на 30 млн.евро. Програмата съчетава средства за финансиране и безвъзмездна финансова помощ от ЕС, които да стимулират допълнително инвестициите в енергийна ефективност на малките и средни предприятия (МСП) в България.
Финансовата схема по Програмата за енергийна ефективност предвижда увеличаване на финансирането на енергийноефективни проекти, което ще допринесе за подобряване производителността и намаляване на консумираната енергия на машини и оборудване (включително и на селскостопански машини и превозни средства), сгради или друга инфраструктура на малките и средни фирми. Допустимите инвестиции трябва да доведат до подобряване от най-малко 20% на коефициента за енергийна ефективност (30% за проекти за сгради) или намаление на парниковите емисии с най-малко 20%. Инвестициите в източници на възобновяема енергия с цел намаляване на CO2 емисии са допустими само в случай, че представляват част от мерките за повишаване на енергийната ефективност.
Програмата за енергийна ефективност e подкрепена с грантови средства от ЕС под формата на безвъзмездна финансова помощ за МСП, с цел намаляването на разходите по инвестиционния проект. След успешното завършване на проекта, безвъзмездната финансова помощ може да достигне до 15% от главницата на кредита, отпускан по Програмата. Същевременно, максималният размер на безвъзмездна финансова помощ е ограничен до 150,000 евро за отделно дружество, независимо от броя на отпуснатите кредити за финансиране по Програмата.

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4256