EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

2500 румънски фирми регистрирани в България

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

2500 румънски фирми регистрирани в България

mail18:05 | 01.10.2010прегледи 2231 коментарикоментари 0


Строгите бюджетни мерки, които бяха наложени заради получения от Международния валутен фонд (МВФ) спасителен заем, накараха много румънски компании да се преместят в съседна България, където по-ниските данъци и по-стабилните правила предлагат по-лесно място за бизнес, предаде Reuters. България има корпоративен данък върху печалбата и приходите от само 10% в сравнение с румънския от 16%, а в момента има и по-нисък ДДС, след като Букурещ повиши ставката му като част от усилията да изпълни условията по заема от 20 милиарда евро от ЕС и МВФ.
София намали също бюрокрацията и първоначалния капитал за създаване на компания сега е 2 лева /1,39 долара/ , в сравнение с предишните 500 лева и 200 леи (63,55 долара) в Румъния. Регистрирането на компания отнема по-малко от седмица, а това е наполовина от необходимото време в Румъния.
Това може би изглежда като незначително, но бизнесмени посочват, че скоростта на промените, наложени от спасителния заем и несигурността от бъдещи мерки за икономии са ги окуражили да променят седалището си.
Българските власти не са оповестили точни данни, но местните медии съобщават, че до 2500 румънски компании вече са създадени в страната, а всеки ден само в граничния град Русе се регистрират по две румънски компании.
"Румънското законодателство и данъците се променят всеки ден. Как мога да имам гаранции, някаква сигурност, ако открия компания тук", казва 23-годишният Богдан Попеску от Букурещ, който иска да открие онлайн телевизионна компания.
Двете балкански страни имат дълга граница и макар връзките да са трудни - само един мост свързва двете страни по 470 км граница по река Дунав, компаниите могат да създадат централа "на хартия" и да продължат да извършват дейността си в Румъния.
Двете страни преживяха дълбока и болезнена рецесия след финансовата криза от 2008г. , но докато Румъния трябва да намалява разходите и да повишава данъците, то България преди беше с голям фискален излишък и има достатъчно резерви, за да държи данъците ниски, въпреки намаляващите приходи, отбелязва Reuters.
Румънските компании, които са се преместили в България, не обичат да говорят с медиите от опасения да не привлекат вниманието на румънските данъчни власти. "Има засилен интерес сред румънските компании заради разходите за създаване на бизнес в България", заяви експертът по маркетинг Десислава Грозева от Българо-румънската търговска камара, която се намира в Русе.
Увеличаването на ДДС оказа въздействие върху решението на румънците да регистрират бизнеса си в България, това е факт, каза Грозева.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg