EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Увеличение при МОД засега = 4.2%

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Увеличение при МОД засега = 4.2%

mail07:25 | 28.08.2014прегледи 2794 коментарикоментари 0


Продължава процесът по договаряне на минималните осигурителни доходи /МОД/ по икономически дейности между синдикалните и работодателските организации. Около това мнение са се обединили участниците в заседание на работната група по определяне на МОД, пише в съобщение от пресслужбата на МТСП. МТСП ще окаже съдействие на всички заинтересовани организации в процеса по договаряне на МОД, е уверил заместник-министърът на труда и социалната политика Румяна Георгиева, цитирана в съобщението. Тя е апелирала за активно участие на страните по споразуменията, за да се подпишат
договори във възможно най-голям брой икономически дейности.Към момента има подписани споразумения в 39 от 85 икономически дейности, в които работят близо половината от осигурените работници и служители. Средният ръст в договорените икономически дейности е 4, 25 на сто.
Преговорите за МОД-2015 ще продължат  до стартиране на бюджетната процедура за 2015 г. допълва и БСК в съобщение.
Членовете на работната група представиха становищата си относно предложените от МТСП три варианта за административното увеличение на МОД за секторите без споразумения. Представителите на синдикатите се обявиха за прилагане на втория вариант, т.е. МОД да нарасне с 5.5% - средното увеличение на МОД за дейностите със споразумения. Аналогична позиция изказа и зам.-министърът на труда и социалната политика Румяна Георгиева, според която 5.5-процентно увеличение на МОД трябва да се приложи в секторите, в които в продължение на две години не са постигани договорености. Според представителите на работодателите, обаче, подобна диференциация е неприемлива и поставя в неравностойно положение отделните сектори на икономиката. БСК, БТПП и АИКБ категорично настояват за секторите без споразумения МОД да бъдат запазени на нивата от предходната година.
Договореното до момента средно увеличение на минималните осигурителни доходи (МОД) за 2015 г. е 4.2%. Споразумения между работодатели и синдикати са постигнати за 39 от общо 85 икономически дейности, съгласно Националния класификатор на икономическите дейности (НКИД), в т.ч.:
 

• 26 икономически дейности (67% или 2/3) са с договорен ръст до 3%;
• 16 икономически дейности (41% или 2/5) са с ръст на МОД до 2%;
• 9 икономически дейности (23% или 3/8) са с ръст на МОД до 1%.

Най-голямо е увеличението в секторите "Производство на електрически съоръжения (12.6%), "Производство на изделия от други неметални минерални суровини" (12.5%) и "Въздушен транспорт" (12%), "Производство на компютърна и комуникационна техника, електронни и оптични продукти" (11.3%). Над 5% е увеличението на МОД в металургията, дървообработващата и мебелната индустрия, птицепроизводството и търговията. В Строителството, енергетиката, хранително-вкусовата и пивоварната индустрия договорените увеличения са под 1%. Общият брой на осигурените лица в икономическите дейности със сключени споразумения е 987 947 души, т.е. малко над половината от заетите в икономиката.


Тагове: МОД, договаряне
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg