EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

250 млн. лв. годишно за „Мини Марица Изток“ ЕАД

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

250 млн. лв. годишно за „Мини Марица Изток“ ЕАД

mail17:45 | 25.04.2024прегледи 517 коментарикоментари 0


Парламентът задължи Министерския съвет да осигури от държавния бюджет средства на „Мини Марица Изток“ ЕАД в размер на 250 млн. лева годишно за срок от четири години с цел обезпечаване на дейности по техническа рекултивация на нарушени терени на находище „Източно маришки въглищен басейн”. Решението беше прието със 168 гласа „за“, 2 „против“ и 38 „въздържал се“.

Първоначално в проекторешението, внесено от ГЕРБ-СДС, се предлагаше на „Мини Марица Изток“ да бъдат осигурени по 200 млн. лева годишно за периода 2024-2029 г., т.е. за пет години. По предложение на Йордан Цонев от ДПС беше прието да бъдат отпуснати по 250 млн. лева годишно за четири години. Колегата му Хамид Хамид обясни, че четири по 250 млн. всъщност е пет по 200 млн. лева.  

По предложение на Искра Михайлова от „Възраждане“ беше записано, че средствата ще се предоставят само и единствено при условието, че дейностите по рекултивация се извършват единствено от „Мини Марица Изток“ ЕАД, като не се допуска възлагане или преотдаване на дейности на частни дружества и/или дружества с държавно или общинско участие. 

В мотивите на проекторешението е посочено, че драстичното намаление на електропроизводството от въглищни мощности през изминалата 2023 г. и в началото на настоящата 2024 г. се е отразило крайно неблагоприятно на дейността на „Мини Марица Изток“ ЕАД. Занижените заявки за въглища на топлоелектрическите централи и перспективите за бъдещата им работа, налагат предприемането на мерки за съхраняване жизнеспособността на дружеството за обезпечаване своевременното изпълнение на дейностите и мероприятията по затихване на въгледобива и възстановяване на нарушените терени в находището „Източно маришки въглищен басейн“.

При гласуването ГЕРБ-СДС, ДПС, "Възраждане", "БСП за България" и "Има такъв народ" (ИТН) подкрепиха решението, а от ПП-ДБ - четирима бяха "за", двама бяха "против" и 38 се въздържаха. 

Радослав Рибарски (ПП-ДБ) коментира, че вчеса са били изненадани от тази точка в Комисията по енергетика и не мисли, че едно решение, написано на бързо, състоящо се от два-три реда, може да реши проблем, който съществува от десетина години. По думите му 200 млн. лева не стигат за нищо. Рекултивацията се оценява на 3-4 млрд., тя ще предостави заетост, но това не е заетостта, която хората очакват, добави той. Рибарски определи средствата, които се отпускат сега на миньорите, като подаяния за 4-5 месеца. Хората искат планиране ясно, именно това е целта, която беше заложена и в териториалните планове и в Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ), отбеляза той. 

Делян Добрев (ГЕРБ-СДС) коментира, че на мястото на Рибарски, би си мълчал. Вашата група беше единствената, която вчера не подкрепи това решение и показа ясното си отношение към комплекса, отбеляза той. Три години сте на власт, три години само вземате от този комплекс, каза Добрев. Той посочи, че 5,4 млрд. за последните три години са източени от енергетиката. За пръв път НС ще даде на комплекса, отбеляза Добрев. В ПВУ, което остави ГЕРБ, нямаше ангажименти за намаляване на работата на въглищните централи, нямаше дати, нямаше проценти, заяви той. Добрев коментира, че на Асен Василев е подписът за намаляване с 40% на емисиите от въглероден диоксид, което обрича българските въглищни централи на гибел. 

Цончо Ганев ("Възраждане") коментира, че хората трябва да знаят кой ги лъже. Начело на синдикатите седят хора, които са ви продали, каза той. "ГЕРБ носят основната вина, за да стигнем до тази ситуация да се борим за спасението на българската енергетика, но след тях дойдоха и видните други евроатлантици ПП и ДБ, които щяха да ги вкарват в затвора", заяви Ганев. По думите му КНСБ в ТЕЦ-овете са разбили протестите и са продали миньорите.  

Павела Митова (ИТН) коментира, че всичко, което се прави в момента, е предизборна кампания. "Отчаяна съм от начина, по който функционира българската политика като цяло, защото на никой не му пука за българските граждани и това е отвратително", заяви тя. 

Забравихте да припомните на хората в залата, уважаемите миньори и енергетици, че в момента биват използвани, репликира я колегата ѝ Станислав Богдански (ИТН). 

В хода на дебата от "БСП за България" поискаха и беше прието от пленарната зала Пътната карта за климатична неутралност на Република България да отпадне от дневния ред. 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg