EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Няма решение на втори лифт в Банско

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Няма решение на втори лифт в Банско

mail07:20 | 12.02.2016прегледи 1304 коментарикоментари 1


Все още няма решение за изграждане на втори лифт в Банско, съобщават от Съвета за развитие към Министерски съвет. Така се опровергават твърдения в медиите, че вчера МС е взел подобно решение. По време на заседанието на Съвета за развитие към Министерския съвет на 10 февруари 2016 г. за обсъждане е поставен въпросът за позицията на коалиционните партньори по отношение концесията от 2001 година, свързана със защитени територии в община Банско. Преди една година беше представен резултатът от работата на междуведомствената работна група и участниците в съвета все още не са изразили окончателни позиции по нея. Беше предложено партиите да изпратят становища, които до този момент не са получени.

Коалиционните партньори изразили мнения, че решение по въпроса за концесията трябва да бъде взето. Участниците са приели, че за формиране на обща политическа позиция трябва да се има предвид и мнението на партиите от Реформаторския блок, което може да се получи най-рано следващата седмица. Не е поставян и разглеждан въпросът за изграждането на втори лифт в Банско.

Съветът за развитие  е формат, в който се обсъждат и координират политически позиции на коалиционните партньори. Той не взема решения от компетенциите на изпълнителната и законодателната власт, а дискутира идеи, проекти и допълнения към Програмата за управление на правителството.

Правителството да стартира изменение на концесионния договор за ски зоната в Банско, който е от 2001 г., е решил в сряда Съветът за развитие. Това обясни екоминистърката Ивелина Василева, цитиран от он лайн 24 часа. Все още обаче нямало внесено инвестиционно решение за изграждането на втори лифт между града и ски зоната. Според изявление на вицепремиера Румяна Бъчварова обаче решението предвижда и изграждане на втория кабинков лифт. Единствено РБ не подкрепили решението. “Една година чакаме становището на РБ, а закъсняваме със сроковете, в които МОСВ трябва да изпълни задълженията си”, каза тя. Всяка от четирите партии в управлението да оцени досегашната работа на правителството. За това са се разбрали още управляващите на съвета, разказа лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов. Патриотите били готови със своя анализ и той не бил добър, сподели той. На заседанието вицепремиерът Бъчварова и Найден Зеленогорски от Реформаторския блок поискали седмица отсрочка за оценките на своите партии.

През 2015 г. България е приела повече от 7 милиона чуждестранни туристи, каза министърът на туризма Николина Ангелкова при откриването на 33-то Международната туристическа борса "Ваканция & СПА ЕКСПО". "Броят на нощувките е около 21 милиона. За път през 2015 г. преминахме психологичната граница приходи от 1 млрд. лева само от нощувки. От тях 8 млн. лв. са реализирани от български граждани", поясни министърът.

По думите й България трябва да използва максимално потенциала на планинския туризъм и да създава условия за екологичен достъп до планините. Ангелкова посочи, че по данни на всички зимни курорти се очаква добър и успешен зимен туристически сезон. Тя подчерта, че за първи път в България има два последователни старта на Европейската купа по ски алпийски дисциплини жени в Пампорово, а утре са в Боровец. "Всичките форми на планинския туризъм трябва да се развиват. България трябва да използва максимално неговия потенциал и да създава условия до нашите планини - за екологичен достъп до лифтове, които са най-екологичният транспорт", добави тя.


Тагове: лифт, Банско
 
Коментари
 
Tedi - 11-02-2016 г. 14:25:38

Ми хайде де, вземето го това решение и да се действа по лифта!

 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg