EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Единна система при авио произшествия

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Единна система при авио произшествия

mail17:00 | 22.10.2014прегледи 885 коментарикоментари 0


В най-кратки срокове трябва да изградим единна система за търсене и спасяване при авиационни произшествия. Това заяви министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Николина Ангелкова, по време на първата междуведомствена среща по търсене и спасяване във въздушния транспорт, която се проведе в ДП „Ръководство на въздушното движение“ в петък.

Министър Николина Ангелкова каза, че за тази цел е необходимо в най-кратки срокове да бъде изработен и приет Национален план за търсене и спасяване при авиационни произшествия. Тя заяви още, че в него ще бъдат разписани всички дейности и правила за работа между отговорните институции и организации при възникване на авио инцидент, ще бъдат включени плановете за обучение и тренировки на спасителните екипи и персонал, както и ще бъде описано необходимото техническо оборудване и информационно и комуникационно обезпечаване. По думите ù в Националния план ще бъдат конкретизирани задачите и дейностите и на Координационния център за търсене и спасяване при авиационни произшествия, като това ще гарантира бърза първоначална реакция, както по суша така и по вода.

За изграждането и поддържането на ефективна и работеща единна система за търсене и спасяване се планира да бъдат отделяни около 2 млн. лв. на година от аеронавигационните такси, събирани от ДП „Ръководство на въздушното движение“. Тези средства са предвидени целево само за дейности по търсене и спасяване и се отделят съгласно ангажиментите на България, като страна подписала Чикагската конвенция на Международната организация за гражданска авиация (ICAO). Предвижда се те да бъдат използвани основно за оперативни разходи, обучение и тренировки на спасителните екипи и персонал и покриването на неотложни нужди, свързани със закупуването на технически средства, горива и др.

За да бъдат отпуснати тези средства е необходимо разходването им да бъде одобрено от Международната организация на авиационните превозвачи (IATA), като очакванията са процедурата да приключи до края на тази година. По време на разговорите беше уточнено, че още в понеделник ще започне работа, назначената от министър Николина Ангелкова междуведомствена работна група, която ще изготви Националния план, който да бъде представен възможно най-бързо пред IATA.

В разговорите взеха участие представители на институции, имащи отношение за търсене и спасяване при авиационни произшествия – Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията, Министерството на външните работи, Министерството на отбраната, Министерството на здравеопазването, Министерството на вътрешните работи, Администрацията на президента, ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“, ГД „Охранителна полиция“, Специализираният отряд за борба с тероризма, ГД „Гражданска въздухоплавателна администрация“, ИА „Морска администрация“, ДП „Ръководство на въздушното движение“ и Българският червен кръст./МТИТС
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4153