EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

€2,37 млрд. бюджетът на Косово

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

€2,37 млрд. бюджетът на Косово

mail09:32 | 05.02.2019прегледи 2600 коментарикоментари 0


Парламентът на Косово одобри бюджета за 2019 г., след като опозицията се съгласи да подкрепи правителството на малцинството два дни след изтичането на срок, предизвикал спиране на всички държавни плащания, предаде агенция Ройтерс.

Бюджетът бе одобрен с 65 гласа в 120-местния парламент. Коалиционното правителство, което разполага с 53 гласа, договори подкрепа от опозиционната Социалдемократическа партия, предава БТА.

Парламентът одобри също закон, с който се повишават заплатите в държавния сектор. В петък учителите прекратиха своята стачка, след като постигнаха споразумение с правителството. Така в понеделник половин милион ученици и студенти ще подновят учебните занятия след триседмична пауза.

Работещите в енергийния сектор, въздушния контрол, митниците и лекарите също заплашиха да спрат работа, ако новият закон за заплатите не вземе предвид техните искания.

Премиерът Рамуш Харадинай заяви, че тази година разходите в бюджета са рекордно високи.

"С 2,37 милиарда евро, това е най-големият бюджет на Косово, който ще допринесе за икономически растеж от 4,7 процента", заяви Харадинай след гласуването.

Според Международния валутен фонд икономическият растеж на Косово тази година ще възлезе на 4,2 процента от 4 на сто през миналата година.

Правителството планира да задържи бюджетния дефицит на два процента от брутния вътрешен продукт. Около 800 милиона евро са предвидени за инфраструктурни проекти, предимно за изграждане на нови пътища.

След обявяването на независимостта на Косово от Сърбия през 2008 г. повечето чуждестранни инвеститори избягват Косово заради корупцията и политическата нестабилност, отбелязва Ройтерс.


Тагове: Косово, бюджет
 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg