EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

„Шепотът на числата ” – все по-важен фактор за Wall Street

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

„Шепотът на числата ” – все по-важен фактор за Wall Street

mail13:58 | 23.10.2009прегледи 577 коментарикоментари 0


„Шепотът на числата” ("Whisper numbers") става все по-важен фактор за пазара в САЩ през третото тримесечие, обяснява материал на Reuters. „Шепотът на числата” е неофициална прогноза за печалбата на акция, която се разпространява сред специалистите на Wall Street. Обикновено тази прогноза се пази само за някои клиенти, които имат по-големи финансови възможности.
Докато правдивостта на тези прогнозни числа е под съмнение, то тяхното влияние не стои под въпрос.
След като при двете предходни тримесечия финансовите резултати бяха фокусирани върху намаляване на корпоративните разходи и щетите, то сега инвеститорите са нетърпеливи за по-голям ръст, който да последва текущото рали на акциите.
Следователно през третото тримесечие, Wall Street предпочита високите стойности от пазарните таблици, отколкото консервативните изчисления на компании и анализатори.
Инвеститорите имат много високи очаквания в момента и затова те няма да вярват само на официалните прогнози.  „Шепотът на цифрите” започва да играе основна роля през третото тримесечие, заявява Марк Падо, пазарен стратег в Cantor Fitzgerald & Co, Сан Франциско.
Когато инвеститорите реагират на тримесечните отчети на компаниите, като вземат предвид и „шепота на числата”, можем да видим как акциите на дадена компания понижават стойността си, въпреки отчитането на печалба, и то по-добра от очакванията на анализаторите.
Да вземем за пример акциите на Goldman Sachs Group. Акциите й се понижиха миналата седмица, след като нетните й приходи се покачиха до $5.25 за акция. Това бе над очакванията на анализаторите за $4.24 за акция, но под очакванията според шептящите числа за печалба от $6 за акция. Акциите на IBM също се понижиха, макар и компанията да регистрира по-голяма от официално очакваната печалба.

Кои всъщност са „шептящите числа”?


Те се развиват в неофициална среда, преди да се публикуват финансовите резултати на компанията. Обикновено „шепотът” се засилва в навечерието, когато ще бъде обявен отчета на дадена компания.
Докато официалните прогнози се правят от професионални анализатори, „шептящите числа” идват от търговците. След като трейдърите един вид провеждат неофициална анкета помежду си колко според тях ще е печалбата на акция, се създава т. нар „шепот на числа”. Той бързо се разпространява сред инвестиционни и пазарни стратези, както и сред частни инвеститори.
Сега, когато сме свидетели на ръст от 60% на Wall Street от март месец на сам, съвсем логично и шепотът на числата е оптимистичен.

Липса на доверие

Причината да съществува „шепотът на числата” е че трейдърите не вярват на прогнозите на компаниите и анализаторите. Фирмите са склонни да дават оценки, които са най-ниската граница на очакванията и така лесно да тласнат акциите си към надминаване на очакванията по време на счетоводния период. 
Анализаторите също са много внимателни, като предпочитат да бъдат изненадани приятно. Така например от 122-те компании, включени в индекса S&P 500 и регистрирали печалба досега, 76% от тях надвишават очакванията на анализаторите.
В този ред на мисли, хората знаят, че анализаторите на Wall Street не искат да влизат в конфликт или да разклащат компаниите със своите очаквания. Преди време хората им вярваха, но постепенно те започнаха да си задават въпроси, свързани с разминаването на прогнозите и реалните резултати, смята Стефан Масока, директор в Wedbush Morgan.

Любопитно

При нова информация, която постъпва, първоначалните изчисления на анализаторите могат да се променят. Но един анализатор никога или почти никога няма да коригира прогнозата си. Ето защо, когато някой клиент иска от брокера си да получи прогноза за акциите, в които инвестира,  числата често се различават от публикуваната прогноза. Затова „шепотът на числата” се смята за по-точен от официалната оценка. Проучване на Bloomberg News показва, че „шепотът на числата” греши само при 21% от направените прогнози, докато очакванията на анализаторите се разминават с действителните резултати средно с 44%.
На 28 февруари  2008 г. Deckers Outdoor регистрира печалба  на акция от $2.69, което е с $0.35 над очакванията на анализатори от печалба  $2.34. Шепотът на числата пък предвижда печалба на акция от $2.7. Две седмици поред акциите на компанията се търгуват на цена от $10 именно заради надеждите да надмине както официалните очаквания, така шептящите числа. Първото се случва, но печалбата на акция е с $0.01 под шепотът на числата. На следващият ден акциите на компанията се търгуват с понижение.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1039