EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

„София тек парк” ще бъде на „Цариградско шосе”

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

„София тек парк” ще бъде на „Цариградско шосе”

mail10:30 | 19.06.2012прегледи 956 коментарикоментари 0


„София тек парк” е не по-малко важен, отколкото изграждането на АМ „Тракия”, защото той трасира пътя на иновациите и създаването на първата в България иновационна екосистема, в подкрепа на иновациите и на предприемачеството, каза президентът Росен Плевнелиев. Държавният глава посети терена на бул. „Цариградско шосе” 111 в столицата, на който предстои да започне изграждането на проекта „София тек парк”. За първи път от 30 години има толкова качествена платформа, която е и много добре обезпечена финансово, коментира президентът.
На първия си етап „София тек парк” ще ускори иновациите в един от седемте водещи за България клъстери, какъвто са информационните и комуникационните технологии. Успехът на този първи етап зависи от качествената концепция, като иновационна екостистема, в която са посочени ролите на всеки от участниците, включително на БАН, на университетите, на бизнеса и на общините в страната, посочи държавният глава.

Министерството на отбраната ще предостави възмездно на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма терен от 270 дка за израждането на технологичния парк. Вече е регистрирана компанията „София тек парк” с начален капитал от 3 млн. лева. Първата фаза на обекта ще се финансира с 50 млн. евро по Оперативна програма „Конкурентоспособност”, като средствата вече са осигурени. Предстои да започне изграждането прилежащата инфраструктура на парка и на първите сгради. В рамките на подготовката и изпълнението на тази фаза на проекта, ще се търсят и партньори сред научните среди и бизнеса. До края на 2015 година трябва да функционира първата част от парка, където ще разгърнат дейността си първите компании.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4159