EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

„Поморийско езеро” - уникална влажна зона

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

„Поморийско езеро” - уникална влажна зона

mail15:15 | 19.07.2012прегледи 474 коментарикоментари 0


„Поморийско езеро” получи международната награда „Син глобус” за Европа за добри практики в управлението на влажната зона.
 

Наградите „Син” и „Сив” глобус се връчват по инициатива на Международната организация World Wetland Network (WWN), която включва неправителствени организации, занимаващи се с опазване и управление на влажни зони. Наградите се връчват на влажни зони с международно значение, включени в списъка на Рамсарската конвенция в две основни категории – за най-добри („Син глобус”) и за най-лоши („Сив глобус”) практики в управлението на влажни зони. Отличените се избират чрез гласуване, в което тази година са взели участие над 2000 неправителствени организации от цял свят. Тази година бяха връчени шест награди „Син глобус” за влажни зони в Япония, Нова Зеландия, България, Мадагаскар, САЩ и Перу. „Сив глобус” получиха пет Рамсарски места, съответно в Южна Корея, Колумбия, Австралия, Хърватска и Бенин.
 

Наградата на Поморийско езеро бе връчена на националния координатор на Рамсарската конвенция за влажните зони в България Айлин Хасан, експерт в МОСВ, която представляваше България на 11-та Среща на страните членки на Рамсарската конвенция за влажните зони (COP11) в Букурещ, Румъния.
Сред най-големите успехи в управлението на „Поморийско езеро” като влажна зона е възстановяването на хидрологичния режим на езерото чрез ремонтиране на канала море-езеро. Каналът е единствената връзка на солената лагуна с Черно море и правилното му функциониране е от ключово значение не само за биоразнообразието, но и за солодобива и добива на лечебна кал от езерото. Каналът е ремонтиран в рамките на проект „Поморийско езеро – консервация, възстановяване и устойчиво управление”, финансиран от Глобалния екологичен фонд и Световната банка. В рамките на същия проект беше изграден и посетителският център на Поморийско езеро. Той е един от най-модерните посетителски и природозащитни центрове на Балканския полуостров, като неговото оборудване бе осигурено по проект на „Зелени Балкани”, финансиран от Оперативна програма "Околна среда 2007-2013" и Европейския фонд за регионално развитие.
 

За опазването и възстановяването на влажната зона се положени редица поддържащи и възстановителни дейности от 1996 г. Основните природозащитни дейности са осъществени от неправителствени екипи в партньорство и с подкрепата на МОСВ и местните власти.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg