EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

„Мисли велосипедно“ в Русе

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

„Мисли велосипедно“ в Русе

mail08:50 | 28.03.2013прегледи 418 коментарикоментари 0


Техническите параметри за изграждане на велосипедна инфраструктура и конкретни примери и решения за Русе ще бъдат обсъждани на 29 март на първото по рода си в града работно ателие „Мисли велосипедно“. Събитието ще бъде предшествано на 28 март от велоразходка в града и дискусия „ Велосипедът – транспорт на бъдещето“.

Предвижда се „Мисли велосипедно“ да бъде открито от кмета на Русе Пламен Стоилов и заместник-посланика на Холандия Рини Бус. Сред участниците са архитекти, урбанисти, общински съветници, проектанти на пътна инфраструктура и други професионалисти в областта на пътното движение. Те ще бъдат запознати с холандския опит за устойчива мобилност и превръщането на колелото в масово транспортна средство: обрат, който Холандия е постигнала през 70-те години на миналия век.
Географските дадености на Русе го правят изключително благоприятен за велосипеден транспорт, но в момента има две велосипедни очертания с дължина около 2 км., обяснява Ростислав Кандиларов от сдружение „Вело-Русе“. В рамките на проект за Интегриран градски транспорт се предвиждат 14 км нови велосипедни алеи в рамките на следващите четири години, първи етап от реализирането на цялостна веломрежав Русе. Макар градът да няма все още специализирана велоинфраструктура, има много велосипедисти – хора на средна възраст, които ползват велосипеда като превозно средство, както и младежи, които карат предимно за отмора и забавление. „Вело-Русе“, което обединява над 50 велоентуиасти, е едно от най-активните велосдружения в страната. Велорусенци партнират на Общината по велосипедните въпроси и участват активно на експертно ниво в комисии и работни групи, когато се обсъждат теми за устойчив транспорт. Ден за ходене на училище и работа с колело; Европейска седмица на мобилността; велопоходи и шествия в града по различни поводи са една малка част от велосипедните събития, организирани от „Вело-Русе“. През декември миналата година русенци за първи път се включиха в инициативата „Коледа на колела“.
„Мисли велосипедно“ (Think-Bike) в Русе е вторият от поредицата семинари, част от българско-холандската инициатива Bike `em all (Всички на колело) за популяризирането на велосипедния транспорт в България. Първият семинар се състоя в началото на февруари в София с основни лектори експертите по устойчив транспорт и велосипедна инфраструктура Вим ван дер Вайк и Том Ходефрой, представители на Холандското велосипедно общество (Dutch Cycling Embassy). Следващото ателие „Мисли велосипедно“ е планирано в Момчилград в края на месец май.
Bike `em all (Всички на колело) организира в София всеки месец велосъбития с елемент на изненада, а през април планира първия за българската столица Оранжев велотур. Предвидени са и лекции по пътна безопасност за ученици. Bike `em all е финансиран от Холандското посолство в България.
 


Тагове: Русе, велоалеи
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg