EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

„Депутат 15” лобира за билки&гъби

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

„Депутат 15” лобира за билки&гъби

mail09:00 | 02.02.2015прегледи 1501 коментарикоментари 0


Устойчивото отглеждане и събиране на билки, горски плодове и гъби трябва да получи подкрепа от Европейската комисия като възможност за намаляване на безработицата и обезлюдяването. Предложение за това внесе евродепутатът Момчил Неков в позицията на ЕП по новата европейска стратегия за горите, която се обсъжда от европейските институции. Освен че са здравословни, лечебните растения и горските плодове, могат да се използват и като суровина за фармацевтичната, козметичната и хранително-вкусовата промишленост. Депутатът, който е член на земеделската комисия на ЕП внесе общо 11 поправки, които са свързани с развитието на нови дейности в горите, с по-ефективното използване на ресурсите и с по-добра координация на европейските инициативи, свързани с горската политика.
В една от предложените промени препоръчва да се поощрява използването на първична и вторична дървесина (дървесни отпадъци, кора, стърготини, клони) и биомаса,като алтернатива на изкопаемите горива. Предлага се още да се насърчават научните изследвания за създаване на нови продукти от дървесина и биомаса. ЕК създава европейска информационна система, която ще позволи наблюдение на инвентаризация на горите.Българският депутат предлага чрез програмата на ЕС за развитие на селските райони, както и чрез структурните фондове, да се провеждат информационни кампании за възможностите за правене на бизнес, както и за програми за обучение на млади горски стопани. Друга поправка предвижда чрез горската стратегия да се стимулира търсенето на общи, европейски подходи при горски пожари и други природни бедствия, както и при преодоляване на последствията от климатичните промени.
"Близо една трета от територията на България е покрита от гори. Добра стратегия за горите и тяхното добро управление могат значително да помогнат на над 200 български общини, притежаващи гори, в превръщането им на източник на социални и икономически ползи", аргументира се Момчил Неков. Европейският парламент ще приеме позицията си по стратегията за горите в ЕС в края на април, а преди това земеделската комисия ще я гласува през март. Европейската комисия внесе проекта през септември 2013 г.




 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg