EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

„Винария 2012“ открита

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

„Винария 2012“ открита

mail09:50 | 16.03.2012прегледи 413 коментарикоментари 0


32 милиона евро са изплатени по проекти на лозаро-винарския бранш през последните години, стана ясно при откриването на Международната изложба „Винария 2012“. Европейските пари са хубава добавка към виното, подчерта министърът по управление на средствата от ЕС Томислав Дончев, преди да пререже лентата на изложението. То се провежда от 15 до 18 март в Международен панаир Пловдив. За мен е често да съм гост на най-престижното изложение в Източна Европа и на неговия 20-годишен юбилей, добави той.
„Този бранш винаги ще има подкрепата на държавата и на администрацията. Показахме, че е възможно да стигнем до единна позиция с бизнеса по Общата селскостопанска политика и по новия Закон за виното, който ще бъде факт следващата седмица“, заяви заместник-министърът на земеделието и храните д-р Цветан Димитров. Според него законът ще очертае хоризонтите и правилата за развитие на сектора през следващия програмен период на ЕС (2014-2020 г.).
Виното е продукт, с който България може да се гордее, бе категоричен проф. Пламен Моллов, председател на Националната лозаро-винарска камара, която е съорганизатор на изложбата. Водещи лектори от България и Европа ще участват в Х юбилеен международен форум „Лозарството и винарството на 21. век“ на 15 и 16 март, съобщи той на пресконференция преди откриването.
Българските вина са чудесни и сериозно конкурират нашите, заяви Гийермо Салвадор Асрак, посланик на Аржентина, която е страна партньор на „Винария 2012“. Напитки от Гърция, Италия, Франция, Румъния, Молдова и Република Южна Африка допълват панорамата на винарството.
По традиция българските фирми се състезават не само със своите колекции, а и с оригиналния дизайн на щандовете си. Така посетителите могат да видят марките на нашите производители в изискана обстановка, допълвана от картините в изложбата „Вино и любов“ и музея със снимки и предмети от историята на „Винария“.
„Изложението вече две десетилетия работи за имиджа на българското вино, което е национален продукт. През последните години е много силен интересът към форума от страна на чужди компании заради комбинацията от професионализма на участниците, атрактивността на експозициите и деловия дух. Сега на „Винария“ присъстват фирми от 17 държави или с 3 повече от миналата година“, коментира Иван Соколов, главен директор на Международен панаир Пловдив, на пресконференцията.
В юбилейното издание се включиха близо 40 големи български винопроизводители, а общо директните и представени фирми са 200. Освен вина и алкохолни напитки, са показани технологии, машини, оборудване, материали и услуги за лозарството и винарството.
Заедно с „Винария“ се провеждат Международната изложба за храни и напитки, опаковки, машини и технологии „Фудтех“, която демонстрира най-доброто от хранителната индустрия, и Международната изложба „Хорека Пловдив“, показваща нови решения за хотелиерството и ресторантьорството. Трите прояви ще дадат общ принос за развитието на туризма, подчерта Иван Соколов при откриването на изложенията.
Те ще бъдат наситени с много новости и интересни делови събития, добави той. За първи път се организират блицкурс по обучение в дегустационни умения с водещ италианския енолог Маурицио Ферери и регионално издание на конкурса „Най-добър сомелиер“. Посетителите могат да дадат своите оценки за червени, бели и розови вина в конкурса „Изборът на потребителя“. За любителите на изискана кухня са демонстрациите в Гурме салона и специализираната изложба „Вкусове от Италия“.
За посетителите на изложенията са подготвени специални награди – винени турове за двама в 4-звезден хотел. Те ще бъдат раздадени на 18 март, когато ще се изтеглят печелившите талони от томболата за гости.
Панаирните палати са отворени от 9 до 18 ч, а в последния ден – до 14 часа.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg