EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

“Намалението” на лихвите ще е увеличение

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

“Намалението” на лихвите ще е увеличение

mail13:40 | 10.02.2012прегледи 970 коментарикоментари 0


                                                3-месечен EURIBOR, %


 

Георги Ангелов, ikonomika.org

Правителството готви мерки срещу високите лихви по кредитите - звучи добре, но да видим детайлите. Реално се предлага следното – всички лихви по кредити да се обвържат задължително с движението на междубанковия лихвен процент в Еврозоната (EURIBOR) или със същия процент в България (SOFIBOR).
Обвързването със Софибор е проблемно, защото на софийския междубанков пазар обемите са малки и банките реално не могат да се финансират от този пазар. Обвързването с Юрибор, от своя страна, е проблемно, защото България не е член на Еврозоната и българските банки нямат достъп до този пазар, нито до ЕЦБ.
Но, по-големият проблем е, че обвързването на всички лихви с Юрибор означава, че оттук-нататък всички банкови лихви ще се покачват години наред. Просто защото в момента Юрибор има рекордно ниска стойност от около 1%, а нормалните нива са 3-5%. Т.е. Юрибор няма накъде да спада повече, но определено има огромна вероятност да се увеличава, особено в средносрочен и дългосрочен план (дали заради инфлационен натиск или заради свършването на кризата, но посоката ще е нагоре).
Пример: вземате днес ипотечен кредит с лихва определяна по формулата "Юрибор + 7 процентни пункта надбавка". Сега Юрибор е малко над 1%, т.е. общата лихва ще бъде малко над 8%. Обаче, след няколко години когато Юрибор стигне 5%, общата лихва по ипотечния кредит ще се повиши на 12%. Това е 50% увеличение на лихвения процент. И забележете – няма абсолютно никакъв шанс лихвата да падне надолу, просто защото Юрибор вече е толкова нисък, че едва ли може да падне много.
С други думи, регулацията няма как да намали лихвите. Изключително висока е вероятността да стане точно обратното – да ги увеличи, особено що се отнася до дългосрочните кредити.
Има една-единствена възможност банковите лихви да се обвържат с представителен пазарен индекс и да имат шанс да намаляват в бъдеще – акобанковите лихви се обвържат с лихвите по дългосрочния държавен дълг. Но това не се предлага; явно правителството се страхува да поеме този риск, защото тогава то ще е отговорно и за обратния процес: всяка глупост, извършена от правителството директно ще увеличава банковите лихви и хората ще знаят, че правителството е отговорно (то и сега е отговорно, но се прикрива зад други обяснения).

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg