EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

“Винпром Пещера”: 30 000 тона грозде реколта

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

“Винпром Пещера”: 30 000 тона грозде реколта

mail13:00 | 17.09.2011прегледи 789 коментарикоментари 0


С много гости, настроение, музика и ръченица “Винпром Пещера” откри гроздобера при собствените си масиви в с. Найден Герово, съобщи в. „Марица”. “Гроздето е превъзходно! Природата ни благослови с една от най-хубавите реколти от последните 10 години, заяви изпълнителният директор на компанията Иван Папазов. Около 30 000 тона от собствени лозя и от контрагенти ще приемем тази есен. Специално благодаря на директорите на отделите “Аграрен” и “Операционен” Егор Боев и Пламен Байков”, обърна се към двамата служители от висшия персонал Папазов.
Сред гостите на компанията бе и регионалната директорка на Изпълнителната агенция по лозята и виното Антоанета Бакалова. “От 11 години наблюдавам всичко, което създава най-големият производител на вино и грозде в региона”, започна Бакалова.
Видях как израсна красивият масив, който роди това перфектно грозде.
Пожелавам на “Винпром Пещера” нови асортименти и качествени вина.” “Това предприятие не е просто най-голямото в региона, поправи г-жа Бакалова председателят на Националната лозаро-винарска камара Пламен Моллов. То е национален лидер, който се утвърди и на българския, и на международния пазар. “Винпром Пещера” не работи само за да има резултати, продължи Моллов. Фирмата стана инициатор за утвърждаване на българската ракия като традиционна национална напитка, така, както е шотландското уиски за Великобритания, конякът за Франция и узото за Гърция. Ако Европейският съюз потвърди правото ни върху ракията, ще се радваме на намалени акцизи”, посочи главната цел на инициативата председателят.
Първата кошница с черно грозде, откъснато от Иван Папазов и гостите, бе заделена за църквата според народния обичай.
“Хайде, на берекет да е!”, пожела Иван Папазов и ловко щракна с ножица чепката.
Гроздоберачки навлязоха в редовете и се заеха да пълнят кошниците. “Прилагаме ръчната беритба само когато гроздето се използва за суровина при направата на най-качествените ни напитки”, поясниха специалисти на винпрома. Основното количество грозде ще бъде прибрано от четирите френски комбайни на компанията. Те са високотехнологични и действат изключително ефективно. Надкрачват реда, обгръщат лозите и включват вибрация, от която узрелите зърна се посипват в мантията на комбайна. Когато търбухът на машината се напълни, се гроздето се прехвърля в шарпани, които поемат към предприятието в Съединение.
“Винпром Пещера” притежава собствени лозя върху 15 000 декара Те са под постоянен контрол на датчици и експерти дори когато зимуват. Технолози и специалисти по растителна защита следят за правилното отглеждане на гроздето, така че то да расте здраво и да не претоварва лозите. “Добивът от декар е ограничен на 700 до 800 килограма”, посочи Пламен Байков. Сортовете са в богата гама, в която има както традиционно български, така и традиционно европейски, но също и някои екзотични лозови вариации.
Откриването на гроздобера приключи с чаши превъзходно вино с марката на винпрома и с тънки мезета, с които гостите се почерпиха на Кръстовден, наречен от лозарите Гроздоберец.
 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg