EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Япония изключва нов Чернобил

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Япония изключва нов Чернобил

mail16:00 | 14.03.2011прегледи 1187 коментарикоментари 0


От петък насам в ядрената централа "Фукушима" 1, намираща се само на 250 км от Токио, най-големият град в света с 35 милиона жители, стават инциденти, създаващи опасност от радиоактивно изтичане. Охладителните системи се повредиха една след друга в три от шестте реактора на централата, построена през 70-те години на миналия век. Две експлозии станаха в събота и в понеделник в блоковете с първи и трети реактор. Експлозията в трети блок тази сутрин е отнесла покрива, но не е засегнала реактора, уточни операторът Токио Електрик Пауър (Tepco), но не изключи горивото във Втори реактор да е започнало да се топи. Въпреки усилията на властите, равнището на водата в охладителната система е спаднало драстично днес. Това поражда опасност от прегряване на реактора, което може да доведе до топене на горивните пръчки. Започнала е операция по изпускане на пара от реактора, за да се намали налягането, предаде ИТАР-ТАСС. Системите за охлаждане на три от шестте реактора на "Фукушима-1" аварираха и в сградите, където се помещават Първи и Трети реактор, станаха две експлозии. Правителството определи възможността за радиоактивно изтичане като "слаба". "Няма никаква възможност от повторение на Чернобил", заяви министърът по националната стратегия Коичиро Генба, позовавайки се на експерти от Агенцията по ядрената и индустриалната сигурност. Инцидентът с украинската АЕЦ през 1986 г. е считан за най-тежкия в историята. Той беше от седмо най-високо ниво по международната скала на ядрените събития INES, докато експлозията в събота в АЕЦ "Фукушима" е от четвърта степен. Електрическата компания Tepco, която обслужва източната част на Япония, положи усилия да ограничи, доколкото е възможно спирането на тока, за да се регулира търсенето, след като 11 реактори спряха работа след земетресението. Ядрените централи произвеждат около една трета от електричеството на архипелага.
Колапс в икономиката
Това положение изнерви инвеститорите, които бяха предупредени от правителството за "значителните последици" след земетресението за икономическата дейност. Индексът Никкей на борсата в Токио регистрира спад от 6,18% днес и предизвика срив и на други борси в Азия. Основните японски автомобилни концерни прекратиха работа в цялата страна заради трудностите с доставките. Японската централна банка пристъпи към инжектирането на най-големите ликвидни средства в историята си, като вля 15 трилиона йени (131,6 милиарда евро) на пазара. "Вземаме всички необходими мерки, за да осигурим стабилност на финансовите пазари и да улесним операциите", обясни говорител на банката. Земетресението може да струва на застрахователите 34,6 милиарда долара, сочат данните на AIR Worldwide, специализирана в оценката на риска.
10 000 жертви?
Смята се, че броят на жертвите на опустошителното земетресение и на последвалите го цунами може да надхвърли 10 000 души. Въпреки усилията на правителството да вдъхне успокоение, целият свят следи с безпокойство развитието на положението, което продължава да е крайно несигурно. В опустошените зони спасителите продължават да откриват хиляди трупове, но не и нови оцелели. Около 2000 трупа бяха открити на плажовете и на бреговете в провинция Мияги, една от най-засегнатите, където броят на загиналите може да надхвърли 10 000 души, според началника на местната полиция. Освен това властите полагат големи усилия да помогнат на евакуираните 590 000 души, които са загубили жилището си или са живели в радиус от 20 км от централата. "Имаме недостиг най-вече на питейна вода. Но също и от храна и информация", съобщи кметът на пристанищния град Ишиномаки Хироши Камеяма. Поради липсата на електричество е трудно да се организират спасителните операции, въпреки че "много хора предложиха помощта си". Япония е мобилизирала 10 000 военни, а много чуждестранни екипи продължават да пристигат в страната. "Способността на Япония да се възстанови зависи от всеки един от нас", заяви премиерът Наото Кан, който от петък насам неизменно носи униформа на службите за спешна помощ. Според него страната е изправена пред "най-тежката криза от 65 години, от Втората световна война насам".АФП

 


 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg