EUR 1.9558
USD 1.7650
CHF 2.0835
GBP 2.3153
CNY 2.4873
you tube
mobile version

Япония и Турция строят АЕЦ в Синоп

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Япония и Турция строят АЕЦ в Синоп

mail16:30 | 06.11.2013прегледи 739 коментарикоментари 0


Япония и Турция подписаха споразумение за начало на преговори за изграждане на атомна електроцентрала в град Синоп, предаде ИТАР-ТАСС. Споразумението беше сключено след преговори между премиерите на двете страни Шиндзо Абе и Реджеп Тайип Ердоган, съобщи Анадолската агенция.
Ердоган припомни, че първото в историята на Турция споразумение за строителство на АЕЦ е подписано с Русия - АЕЦ "Акую" в Мерсин, на югоизточния бряг на Турция. Сега предприемаме тази крачка заедно с Япония, каза турският премиер. Ердоган отбеляза, че Япония притежава развити технологии в областта на ядрената енергетика и това е повлияло на решението за споразумение с японската страна.
Абе също изрази удовлетворение от подписването на документа. Върху нас пада отговорността да информираме целия свят за поуките, които извлякохме след аварията в АЕЦ "Фукушима", каза той. Изборът на Турция е свидетелство за голямото доверие,  оказано на Япония, добави Абе. Макар и едно на милион, вероятност да стане авария има, но без рискове не се правят инвестиции. В случая е важно вероятните грешки да се сведат до минимум, отбеляза Ердоган. Предполага се, че централата в Синоп ще се строи от японския концерн "Мицубиши" в сътрудничество с френската компания "Арева". През май тази година Турция и Япония подписаха споразумение, предвиждащо инвестиции от 22 милиарда долара в осъществяване на проекта за АЕЦ.

 


Тагове: Япония, Турция, АЕЦ
 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg