EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Щъркелови гнезда на електрическите стълбове

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Щъркелови гнезда на електрическите стълбове

mail09:40 | 17.03.2011прегледи 780 коментарикоментари 0


Е.ОН България продължава да монтира платформи за щъркелови гнезда върху електрическите стълбове и през 2011 година. Инициативата стартира през 2008 година и до момента 23 щъркелови двойки гнездят в своите нови домове. Други 15 двойки ще отгледат потом-ството си в гнезда, защитени от монтираните през тази година платформи.
Белият щъркел е един от двата защитени вида щъркели. Характерна особеност за този вид е силната привързаност към местата за гнездене – двойката изгражда едно гнездо и през всяка следваща година го надгражда, като на някои места размерът достига до 2 метра в диаметър. Разположени върху стълбовете, понякога клоните на гнездата докосват проводниците от електрическата мрежа и предизвикват късо съединение, в резултат на което гнездата изгарят заедно с малките птици.
За да се запази популацията на редките видове, специалистите на „Е.ОН България Мрежи” монтират платформите върху електрическите стълбове на избраните от гнездящите двойки места, а орнитолози от Българско дружество за защита на птиците поставят в тях изградените от щъркелите гнезда. Целта е, при пролетната миграция, двойките да намерят собствените си домове, но разположени на достатъчно разстояние от електрическите проводници и защитени от опасността да попаднат под напрежение. Освен, че се запазва живота на птиците, поставянето на щъркеловите гнезда в платформи намалява риска от аварии по електроразпределителната мрежа и възникване на пожари, предизвикани от тях.

 


 


Тагове: щъркели, гнезда
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg