EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Ще успее ли Apple без Джобс

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Ще успее ли Apple без Джобс

mail15:45 | 26.08.2011прегледи 543 коментарикоментари 0


Анди Голдбърг, агенция ДПА
Може да се наложи да се върнете чак до Хенри Форд, за да откриете революционна компания, която е била толкова тясно свързана с прозорливия си основател, колкото Apple Inc. със Стив Джобс.
Следователно въпросът, който всеки си зададе след оставката на Джобс, бе дали една компания, направила толкова много, за да оформи нашия дигитален свят, може да продължи да процъфтява сега, когато нейният главен вдъхновител се отказва от ежедневния контрол на визията си.
Първата оценка на пазара не беше обнадеждаваща. За няколко минути след съобщението акциите на Apple потънаха с 6 на сто след края на официалната търговия, което бе признак за безпокойството на инвеститорите от заставането начело на  дългогодишния заместник на Джобс - Тим Кук, които поема поста главен изпълнителен директор. Реакцията им бе разбираема, независимо че по-хладнокръвните
може да я възприемат като необмислена и емоционална. Джобс неведнъж се е доказвал като топ предприемач новатор на дигиталната ера, най-напред популяризирайки персоналните компютри, после графичния потребителски интерфейс и мишката,  след това и първата успешна цифрова музикална екосистема, а да не говорим за смартфоните и таблетите, променили начина, по който хората използват технологиите.
Тези иновации донесоха над 350 милиона долара на акционерите на Apple и съвсем малко на самия Джобс - той дори взимаше заплата само от един долар годишно. Това е ненадминат рекорд в съвременната история и такъв, който може да не бъде постигнат никога повече. Така че на онези, които търсят подобен вид иновация, докато  Apple върви напред, може и да им убягва дългосрочната перспектива, според технологичния анализатор Карми Леви. Той твърди, че Джобс е изградил силна основа на компанията с доминиращи позиции на пазарите на смартфони и таблети и огромни
възможности за разрастване в Китай, Индия и Югоизточна Азия. Сега е необходим само някой, който може да изпълнява визията на Джобс, отбелязва Леви. "Той ще продължи да бъде човекът с големи идеи и точно това Стив прави най-добре", коментира Леви, имайки предвид плана на Джобс да остане в компанията като председател на управителния съвет. "Снемането на товара от всекидневната отговорност би могло да освободи Стив. Това би могло да е неговата следваща страница, а не последната му".
Леви също така прави сравнителна оценка на поевтиняването на акциите. "Шест процента е нищо в сравнение с възходящата тенденция през последните години", твърди той. По-големият въпрос, който хората трябва да си зададат, е дали Джобс ще продължи да играе активна роля като председател. Леви задава въпроса така: "Решението на Стив свързано ли е със съсредоточаване (в работата - бел. ред.) или е подготовка за окончателно оттегляне?". Така или иначе Леви вярва, че Apple ще продължи да процъфтява под ръководството на управленския екип, който Джобс
упълномощава. "След като е съумял да допринесе за създаването на iPhone, iPod, iPad, трябва да допуснете, че той е достатъчно умен, за да е създал и план за приемственост, както и че има достатъчно умни хора, които да продължат след него", коментира Леви. "Той е болен от 2004 година и оттогава взема това предвид", допълва анализаторът. Лeaндър Кейни, който управлява уебсайта Cult of Mac, е съгласен, че Apple ще се справи добре и без емблематичния си водач. Тъжно е. Ужасен ден е за технологичния сектор", заяви той пред cnet.com. "Продуктите, които той въведе, станаха толкова големи, колкото телефона и автомобила", допълни той. И все пак доверието на Кейни в Apple без Джобс не намалява: "Мисля, че компанията ще бъде по-голяма от всякога. Мисля, че Apple просто преминава през серия от изпитания за кратко време и ще продължи да доминира в технологичния сектор през идните 10 години, независимо дали (Джобс) е там или не", заключава той.

 

 


 


Тагове: Apple, Стив Джобс
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg