EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Ще стане ли Л. Кьовеши гл. прокурор на ЕС?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Ще стане ли Л. Кьовеши гл. прокурор на ЕС?

mail15:35 | 27.02.2019прегледи 1125 коментарикоментари 0


   Комисията на Европейския парламент по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи подкрепи днес румънския кандидат Лаура Кьовеши за главен прокурор на ЕС. Решението бе взето след тайно гласуване с хартиени бюлетини.
     След края на гласуването бе съобщено, че от 50 подадени гласа Кьовеши получава подкрепата на 26 евродепутати от комисията, за френския кандидат Жан-Франсоа Бонер са постъпили 22 гласа, а за германския кандидат Андрес Ритер - един глас. Една бюлетина е била празна.
    Снощи комисията на ЕП по бюджетен контрол взе също решение да подкрепи Кьовеши. Румънският кандидат получи подкрепата и на професионалната комисия по подбора. Преди седмица Съветът на ЕС постави на първо място Бонер.
    Предстои председателят на ЕП Антонио Таяни и останалите представители на ръководството на институцията да решат как да се постъпи. Възможно е те да потвърдят избора на парламентарните комисии, но може решението да бъде подложено на гласуване в пленарната зала. Ако ЕП и Съветът на ЕС подкрепят различни кандидати, ще се пристъпи към преговори. Ако мнението на двете институции съвпадне преди преговорите, избраният кандидат може да бъде назначен.
    Главният прокурор на ЕС ще разполага само с един мандат от седем години. Очаква се прокуратурата на ЕС да започне работа догодина. 

Две комисии на Европейския парламент изслушаха вчера в продължение на над три часа тримата кандидати за главен прокурор на ЕС.
     Първи пред евродепутатите бе решено да говори германският кандидат Андрес Ритер. Той заяви, че не би се поколебал да повдига обвинения за злоупотреби със средства на ЕС, дори при съпротива на някоя държава от Общността. Ритер добави, че е участвал в разследването на случай с вероятна злоупотбера с десетки милиони евро от ЕС, в който са замесени политици на високи постове. По неговите думи случаят не е приключен и той не е участвал в разследване от подобен мащаб досега, постигнало присъди.
     Почти никога не съм усещал политически натиск в работата си, успях да следвам убежденията си, посочи Ритер. Той настоя прокуратурата на ЕС да може да работи по данни от изобличители, както и да може сама да започва проверки. Изпитвам огромно уважение към (румънския кандидат) Лаура Кьовеши за смелостта, добави той.
     Втори се представи френският кандидат Жан-Франсоа Бонер, който говори почти на всички езици, на които получи въпроси - немски, френски, английски, холандски. Той дори отговори с "благодаря" на въпрос, зададен от български евродепутат. Бонер отбеляза, че е бил главен прокурор на Франция, както и че ако бъде избран, седемгодишният му мандат би се изчерпал с навършването на пенсионната му възраст. Не бих очаквал нищо от френската държава и това повишава моята независимост, отбеляза той.
     Бонер съобщи, че като френски прокурор е спазвал закона и е търсел доказателства за вината и за невинността на заподозрените. По неговите думи европейският главен прокурор ще трябва да бъде дипломатичен, да не бъде агресивен, но да бъде настоятелен и решителен. Смелост никога не ми е липсвала в 32-годишната ми кариера, добави той.
     Последна пред евродепутатите говори Лаура Кьовеши от Румъния. Тя обясни, че днес е напрегната, защото прави опит да защити себе си и колегите си от румънската служба за противодействие на корупцията на високи управленски равнища. Много от въпросите към нея я принудиха повече да обяснява обстановката около уволнението й и последвалите обвинения, отколкото виждането си за развитието на прокуратурата на ЕС.
     Половината си живот съм била прокурор, работя от 23-годишна, отбеляза Кьовеши. Тя съобщи, че като ръководител на специализираната румънска прокуратура е водила разследвания, довели до отнемането на имущество за над два милиарда евро. По нейните думи румънският закон не ограничава деловото, а само политическото сътрудничество между прокуратурата и службите за сигурност.
     Кьовеши опроверга данните за количеството обвинения, повдигнати под нейния надзор и отпаднали в съда. Тя отрече също да е получавала награди от ЦРУ. По нейните думи отличията са от други служби за сигурност на САЩ и са свързани със защитата на американски граждани, с борбата с фалшифицирането на щатския долар и с киберпрестъпления. Не съм получавала гражданство на САЩ, това бяха лъжи, невинна съм по всички отправени ми обвинения, заяви Кьовеши. Разследвали сме представители на всички партии, а не всички представители на една партия, поясни тя.
     Емил Радев, Филиз Хюсменова и Георги Пирински бяха българските евродепутати, задали въпроси на кандидатите. Всеки от кандидатите отговори на 21 въпроса.
 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg