EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Ще продължи ли проектът АЕЦ „Белене”?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Ще продължи ли проектът АЕЦ „Белене”?

mail18:39 | 28.10.2009прегледи 723 коментарикоментари 0


Както стана ясно с писмо немската компания RWE, която е стратегически инвеститор в проекта за АЕЦ „Белене” и притежава 49% от него, се оттегля от участие. Споразумението с RWE бе подписано през декември 2008. Тогава немската компания бе предпочетена пред белгийската “Електрабел“ с оферта за внасяне на капиталова вноска от 1.275 млрд. евро и изплащане на премия от 550 млн. евро на държавната НЕК. Концернът трябваше да отпусне и корпоративен заем в размер на 300 млн. евро за текущи разходи и закупуване на оборудване.
Колебанията в компанията възникнаха малко след подписване на договора с НЕК през декември 2008. Тогава концернът бе приканван от различни еко-организации да не взима участие в изграждането на централата.
Преди около половин година се заговори за напрежение между управителния и надзорния съвет на фирмата по повод проекта. През последните два месеца сигналите от Германия бяха в посока на оттегляне и логично то дойде ден след като ЕК гласува нови компенсации на България от 300 млн. евро за спрените реактори на АЕЦ „Козлодуй”.
Каква ще бъде съдбата на проекта „Белене”?
Зам.-министърът на икономиката и енергетиката Мая Христова съобщи, че предстои да бъде обявен конкурс за консултант, който да подготви процедура за избор на инвеститор и изработване на визия за финансово преструктуриране на проекта. Тя ще отнеме 2-3 месеца и още поне година ще продължи изборът на инвеститор. Това означава, че най-рано след 18 месеца може да има развитие по централата.
За отказа си RWE няма да плаща неустойки на България, заяви Галя Тошева, изпълнителен директор на БЕХ. Предстои да се водят разговори с главния изпълнител на проекта  "Атомстройекспорт" и от тях ще стане ясно дали България ще се наложи да плаща неустойки на руската компания. Преди време от там предупредиха, че ще искат неустойки при забавяне.
Преди време в парламента икономическият министър Трайчо Трайков каза, че „в момента не съм готов да правя дори догадки за неустойките при спиране на “Белене“. По думите му в сключените контракти са записвани много обтекаеми като формулировка условия за неустойки при неизпълнението на ангажиментите на страните.
Мая Христова посочи днес, че отказът на RWE да участва не трябва да се приема като провал. Времето, в което ще се прави ново преструктуриране на проекта, ще се използва за дейности по лицензиране и одобряване на техническия проект от АЯР, допълни и Галина Тошева. Тя отбеляза още, че засега нито един договор с останалите участници в проекта АЕЦ "Белене" не е прекратен, но предстоят разговори както с "Атомстройекспорт", така и с консултантите "Делойт", "Уорли Парсънс" и с БНП "Париба" като структуриращата банка.
Джурица Танкосич, ръководител на енергийния център на Уорли Парсънс за Европа и Африка каза пред агенция Фокус:„Отказът на RWE и отлагането на проекта може да поставят под съмнение реализирането на "Белене", но не непременно. Всичко може да се случи.” Попитан дали ще участват в новия конкурс за консултант в проекта АЕЦ “Белене”, който ще бъде обявен, Танкосич изтъкна, че те и в момента са консултанти. “Това, което се търси , е стратегически инвеститор”, отбеляза той.
Икономическият министър Трайчо Трайков преди дни също каза, че има интерес на чужди инвеститори към АЕЦ „Белене”, но не спомена конкретна компания или страна.
Във вторник руските компании Силови машини и Атоменергопром са сключили договор за доставката на основно оборудване за първите два блока на строящата се в България атомна електроцентрала "Белене", предаде ИТАР-ТАСС.
Според условията на договора Силови машини ще проектира, изработи и достави за АЕЦ "Белене" два комплекта парни турбини с мощност 1060 мегавата, кондензатори и отделно помощно оборудване, както и два комплекта турбогенератори с помощно оборудване.
"Доставката е планирана за 2011-2012 г.", посочиха представители на Атоменергопром.
Според компанията високо скоростните парни турбини и турбогенератори с мощност над 1000 мегавата, произведени от Силови машини, "са показали добри качества в китайската АЕЦ "Тянван". 
По данни на различни министри по проекта АЕЦ „Белене” са платени над  440 млн. евро за  консултанти, за изработването на проекта от руската “Атомстройекспорт“, за поръчано оборудване и разрушаване на съществуващото на площадката.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4161