EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Ще прегрее ли турската икономика?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Ще прегрее ли турската икономика?

mail10:40 | 23.02.2018прегледи 5721 коментарикоментари 0


Мисията на МВФ в Турция предупреди, че турската икономика е застрашена от прегряване поради бързото възстановяване и призова към монетарно и финансово затягане. Заключението на МВФ е, че след забавяне на активността през 2016 г. икономическият растеж на Турция се възстанови рязко през 2017 година с помощта на политически стимули и благоприятни външни условия, съобщи "Хюриет дейли нюз".

"Такава е силата на възстановяването, че сега икономиката е изправена пред признаци на прегряване: положителна разлика в производството, инфлация, която е много над целта, и по-голям дефицит по текущата сметка", се казва в изявлението. Това увеличава потенциалното излагане на Турция на променящите се глобални условия и подчертава необходимостта от справяне с уязвимите места, добавя анализът.

За да се намалят вътрешните и външните неравновесия, МВФ препоръча "рекалибрирана комбинация от политики - по-нататъшно затягане на паричната политика, както и внимателно управление на фискалната и квази-фискалната политика". „Политиките за макроравнище трябва да бъдат съсредоточени изцяло върху поддържането на финансова стабилност и адекватни буфери. Целевото прилагане на структурната реформа ще подкрепи растежа ", се казва в изявлението.

Растежът се оценява на около 7% през 2017 г., което е значително над потенциала. "В резултат на това разликата в производството сега изглежда положителна, със симптоми на свързаните с това дисбаланси. Очаква се растежът да достигне 4% тази година, което отчасти отразява по-слабия политически импулс." Инфлацията е много над целта и се очаква тя да остане без допълнително коригиране на политиката според МВФ. /БГНЕС

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg