EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Шивашки фирми масово нарушават законодателството

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Шивашки фирми масово нарушават законодателството

mail14:42 | 05.08.2009прегледи 554 коментарикоментари 0


Увеличава се броят на подадените жалби и сигнали за нарушаване на трудовото законодателство в шивашкия бранш, съобщиха от дирекция "Инспекция по труда" в Благоевград.
Не са малко случаите, при които работник или служител е притиснат от работодателя си да напусне "доброволно". Целта е фирмата да не обяви масови съкращения, обясниха за БТА от инспекцията. След като е подписана молба за напускане от
работника и е налице заповед за прекратяване на трудовото правоотношение по взаимно съгласие, ние вече нямаме правомощия, уточни началникът на инспекцията по труда Йордан Теов.
Често при прекратяване на договорите не се изплащат дължимите трудови възнаграждения. Не се плащат допълнителни възнаграждения за придобит трудов стаж и професионален опит или за положен нощен труд. Понякога работодатели отказват да издадат при прекратяване на трудовия договор с работника документи, които да удостоверяват факти по трудовото правоотношение.
Управители на шивашки фирми принуждават работници да излизат в неплатен отпуск за един месец, но не го записват в трудовото им досие като трудов стаж, посочват още от инспекцията по труда в Благоевград. Работодатели си спестяват изплащането на платения годишен отпуск при съкращаването на свои служители.
Най-страшното е, че все още се срещат случаи, в които няма подписани трудови договори, коментира Йордан Теов. Такъв казус има в село Дъбница, посочи той. Работодатели се опитват да не плащат и полагащите се шестмесечни възнаграждения на тези, които се пенсионират и имат повече от 10 години трудов стаж във фирмата, допълни Теов.
Почти всички шивашки фирми са изрядни при спазване на изискванията за безопасни условия на труд, показват проверките на инспекцията. Повечето имат сключени договори със службите за трудова медицина, прави се оценка на риска.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg