EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Шепа търговци на ток рекетират бизнеса

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Шепа търговци на ток рекетират бизнеса

mail06:10 | 08.01.2018прегледи 10412 коментарикоментари 0


КЗК да провери въпроса с поскъпването на индустриалния ток. За това настоя в предаването „Хоризонт за вас“ на БНР Делян Добрев – председател на Комисията по енергетика в Народното събрание. Бизнесът и синдикатите вече обявиха, че подготвят протести срещу повишаването на цената на тока за индустрията от следващия месец.

Проблемът се дължи на това, че има една шепа търговци на електроенергия, които, грубо казано, са купили тока от свободния пазар и които извиват ръцете на бизнеса, рекетират го, шантажират го и т.н. – мое мнение. Няма никаква реална причина електроенергията да поскъпва с 50-60%. Токът на енергийната борса се продава на цени между 70 и 80 лв. Купуват я въпросните търговци и я предлагат на фирмите в България на цени – 100 – 120 лв. Имам жалби в комисията за такива безобразни цени. Това е една огромна спекула. Това не е пазарна цена, това е цена, която вероятно е договаряна между тези търговци. Аз се надявам Комисията за защита на конкуренцията да направи проверка по тази тема, защото става въпрос за десетки и стотици милиони. Става въпрос за 87 хил. фирми на свободния пазар на електроенергия в България. Надявам се да успеем да предотвратим тази ситуация.

Очаквам КЗК не само да се самосезира, но ако установи, че има картелни споразумения или непазарно поведение на участници в свободния пазар за електроенергия, да наложи възможно най-тежките санкции на нарушителите. Тази тема рикошира върху цялата икономика на страната, тя може да предизвика много тежки последствия както за икономиката, така и за хората.  

Добрев посочи, че повечето от тези 87 хил. фирми могат да подадат заявление и да се върнат на регулирания пазар, където цената е фиксирана на около 76 лв.: Да не се поддават в никакъв случай на този рекет.

Основни продукти и стоки ще поскъпнат драстично още в началото на тази година. Причината  е повишение цената на електроенергията за бизнеса от 1 февруари. Фирмите, които произвеждат мляко, месо, яйца, хляб са силно притеснени, обяснява в тв интервю Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал. Към момента бизнесът плаща средно около 70 лева за мегават. От следващия месец цената се увеличава с между 30 и 60%. За да се компенсира поскъпването вариантите са два. Първият е да се съкращават разходи, а вторият – да скачат цените. Средно с около 5 на сто ще поскъпнат продуктите в потребителската кошница, прогнозира Велев.

Има изкривяване на свободния пазар на ток. Около това мнение се обединиха енергийните експерти в "Денят започва" на БНТ Атанас Тасев и Константин Стаменов. Хлябът и млякото, обаче няма да поскъпнат заради голямата конкуренция, прогнозира Стаменов. Най-засегнати след поскъпването на тока за бизнеса са енергоинтензивните производства, но и малките производства в сектор машиностроене и лека промишленост.

Според Атанас Тасев към момента имаме некласически либерализиран пазар. Той все още не е достатъчно ликвиден, при което голяма част от дребните търговци, които влязоха в пазара с ниска цена, не успяха да издържат. Защото основният проблем е балансирането на електроенергията.

Според Константин Стаменов, председател на Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори липсата на конкуренция води до изкривявания на пазара, който не е подреден, не е достатъчно либерализиран, не достатъчно ликвиден, не е достатъчно контролиран. Миналата година имаше сделки за 100 млн. лева в рамките на 17 секунди при непазарни цени. И се оказа, че няма механизъм, по който да бъдат санкционирани участниците в тези сделки.

Според Тасев в момента, в който се въведе динамичния модел т.е. всички да излязат на пазара, то тогава 32 млрд. киловатчаса ще излязат на пазара. Разликата на преференциалната енергетика ще се покрива по един динамичен модел, който все още не е установен. Тогава вече ще има истинска конкуренция по отношение на доставчиците на енергия.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg