EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Швеция с нов завод за рециклирани опаковки

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Швеция с нов завод за рециклирани опаковки

mail15:40 | 21.11.2023прегледи 449 коментарикоментари 0


Ново съоръжение за сортиране на пластмаса бе открито в Швеция. То се определя като най-голямото от този тип и е предназначено да удвои количеството на рециклираните пластмасови опаковки в скандинавската страна, пише Асошиейтед прес.

Заводът е достатъчно голям, за да поеме всички отпадъци от пластмасови опаковки, генерирани от шведските домакинства.

Благодарение на авангардна технология заводът "Сайт зироу" (Site Zero) в град Мотала може да сортира до 200 000 тона пластмасови опаковки годишно, според "Суидън пластик рисайклинг" (Sweden Plastic Recycling) - дружество с нестопанска цел, съсобственост на шведски организации в областта на търговията, хранително-вкусовата промишленост и индустрията, свързана с пластмасата.

Това, което отличава "Сайт зироу" сред други подобни заводи, е, че в него пластмасата може да се разделя до 12 различни вида, отбелязва АП.

Предишният завод можеше да сортира само 5 вида пластмаса, което означава, че само 47 на сто от постъпващия материал бе изпращан за рециклиране, а останалата част отиваше за изгаряне, каза Матиас Филипсон, главен изпълнителен директор на "Суидън пластик рисайклинг".

Новият завод ще може да изпраща до 95 на сто от опаковките за рециклиране, свеждайки до минимум количеството, което остава за изгаряне, оказвайки по този начин негативно влияние върху климата заради отделянето на парникови газове.

В света за година се произвеждат повече от 430 милиона тона пластмаса, две трети от които са продукти с кратък живот, които бързо се превръщат в отпадъци, замърсяват океана и често си проправят път към хранителните продукти. Това бе отбелязано в Програмата на на ООН за околната среда в доклад, публикуван през пролетта на тази година.

Според експерти до 2060 г. пластмасовите отпадъци в света ще нараснат три пъти, като половината от тях ще завършат на откритите сметища, а само една пета ще бъдат рециклирани.

В "Сайт зироу" ревът на машините е оглушителен, докато конвейерните ленти пренасят 40 тона на час смесени пластмасови отпадъци във вътрешностите на фабриката. 

Постепенно, докато опаковките от шоколадови изделия, пластмасовите торбички, кофички за кисело мляко или бял полистирен (познат като стиропор, бел, ред) напредват в комплекса от 60 000 квадратни метра, отпадъкът се разбива, разделя се по размер и сортира в напълно автоматизиран процес, разчитащ за сепарирането на инфрачервени камери.

Това е технология, която променя познатия начин, по който се случваха нещата досега, каза, заяви пред АП Аса Стенмарк от агенцията за опазване на околната сред в Швеция. "Не е само заради самото сортиране, но и тъй като така ще бъде намерен пазар за всичките 12 вида пластмаса, разделени в завода".

Роберт Бласиак, изследовател в Стокхолмския център за устойчивост, посочва, че Швеция изпреварва голяма част от развитите страни, когато става дума за рециклиране на пластмаси, и че управлението на отпадъците в много други части на света трябва да извърви дълъг път.

"Затвореният цикъл за пластмасите трябва да бъде крайната цел, наистина, не само за корпорациите и правителствата, но и за договора на ООН за пластмасите, който се разработва сега", каза той. "И това означава, че всички етапи от жизнения цикъл на пластмасата и основно тези свързани с емисиите, трябва да доведат до тяхното напълно премахване".

Бласиак визира преговорите в Найроби, Кения, които събират на едно място политици, представители на индустрията и климатични активисти. Целта на срещата е да се постигне подписване на споразумение за намаляване на отпадъците от пластмаса в целия свят.

Веднъж сортирана в завода, пластмасата може да бъде рециклирана по конвенционален или механичен начин, както и чрез метод за химическо рециклиране, който обикновено използва топлина или химически разтворители за разграждане на пластмасите на течност и газ, за да се получи приличаща на масло смес или основен химикал.

Лидерите в индустрията казват, че сместа може да се превърне обратно в пластмасови пелети, за да се направят нови продукти. Но екологичните групи твърдят, че химическото или напредналото рециклиране отвлича вниманието от реални решения като производството и използването на по-малко пластмаса.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4158