EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Четири сценария за Гърция

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Четири сценария за Гърция

mail14:15 | 13.06.2012прегледи 630 коментарикоментари 0


Стийн Якопсен, Елана Трейдинг
17 юни е датата, която вълнува капиталовите пазари и всички инвеститори очакват да получат поне един отговор на своите въпроси на този ден. Анализаторите на Saxo Bank са подготвили карта на гръцката криза с възможните според тях сценарии за развитие на събитията в опит да прогнозират как финансовите пазари ще реагират и какви биха били изгодните инвестиции. Превод на български език на документа е осигурен от експертите на ЕЛАНА Трейдинг, за да помогне на всички, които инвестират на финансовите пазари да получат необходимото разнообразие от гледни точки, което ще им позволи да вземат най-доброто за тях инвестиционно решение. Това е кризисна ситуация, която припомня, че най-добрите възможности за инвестиции се появяват, когато светът преживява най-лошите си моменти.
Основният въпрос преди изборите в Гърция е какво би станало, ако държавата обяви фалит и напусне еврозоната. Това води след себе си до редица неясноти, създаващи напрежение и смут сред инвеститорите по целия свят.

Въпросите, които си задават инвеститорите са:
Ще бъде ли този фалит контролиран или неконтролиран и какви биха били евентуалните последствия от него? Ще доведе ли той до нов значителен спад на капиталовите пазари, подобен на този през 2007-2009 година? Дали дисциплинираната Германия ще продължи да подкрепя фискалния съюз или ще остави закъсалите държави да напуснат еврозоната и самостоятелно да преодоляват сериозните си финансови затруднения?
Кои са евентуалните алтернативни сценарии?
Анализаторите на Saxo Bank очертават четири хипотези за развитието на кризата в Гърция, за да подготвят инвеститорите с подходящите инвестиционни стратегии със съответните реакции на финансовите пазари и да намалят непредвидимостта за участниците на капиталовите пазари в тази ситуация. Според оценката им хипотеза едно и три са най-вероятните, съответно с 45% тежест на първата и 35% на втората.
Хипотеза 1: Гърция запазва статута си на държава членка на еврозоната.
Анализаторите отдават 45% вероятност на тази хипотеза. Тя означава, че продължава провеждането на програмите за печатане на пари и помощи. Основните лихвени проценти отново са понижени, следвайки примера на Япония от недалечното минало. Но практиката показва, че тези действия само водят до отлагането на основния проблем, защото в крайна сметка приоритетният интерес на политиците е да бъдат преизбрани, като те са напълно наясно, че налагането на съществени финансови ограничения няма да е правилния подход към спечелването на нов мандат. Печатането на нови количества пари по всяка вероятност ще доведе до повишаваща се инфлация.
Какво да правят инвеститорите:
В нарастващи инфлационни условия удачен начин за предпазване от риска нашите пари да изгубят част от покупателната си способност е да инвестираме в благородни метали (25%), както и в селскостопански и енергийни активи (15%). В случай, че инвестираме в по-дългосрочен хоризонт, по-добре е да го правим чрез борсово-търгуемите фондове (ETF), а за по-краткотрайни инвестиции, чрез договори за разлика (CFD). Желателно е да отделим по 25% от нашия капитал в кеш и в акции на световни компании, раздаващи добри дивиденти. За инвеститорите, които не желаят директно да следят пазарите, има глобални фондове, които се управляват от професионални мениджъри. Иначе можем да вложим останалите 10% в корпоративни облигации. Анализаторите на Saxo Bank смятат, че така структурираното портфолио от една страна ще предпази инвеститорите от последиците на върлуващата инфлация, а от друга ще осигури и източници на пасивен доход.
Хипотеза 2: Германия спасява еврозоната.
Анализаторите на Saxo Bank отдават 15% да тази хипотеза. Към днешна дата бъдещето на еврозоната до голяма степен е в ръцете на Германия. За да се превърне в спасител, държавата с най-стабилна икономика на нашия континент ще трябва да подпише безсрочна гаранция, според която да поддържа в изправност стабилността на валутния съюз. Развитието на подобен сценарий ще даде глътка свеж въздух на пазара.
Какво да правят инвеститорите:
В този случай по-рисково структурирано портфолио ще бъде удачен избор за инвеститорите. Например: 50% от нашите средства да инвестираме в акции, 25% в корпоративни облигации и 25% в испански и италиански ДЦК. Добър вариант е същевременно да сме заели къса позиция на EUR/USD, тъй като въпреки евентуалните скокове на капиталовите пазари, еврото най-вероятно ще продължи да бъде под натиск.
Хипотеза 3: Гърция напуска еврозоната.
Тази хипотеза е втора по тежест в преценката на анализаторите на Saxo Bank – 35%. Неконтролиран гръцки фалит, съпътстван от липсата на ясно изразена позиция от страна на водещите европейски икономики, по всяка вероятност ще доведе до по-съществено пропадане на капиталовите пазари. В случай че Гърция доброволно напусне еврозоната и обяви банкрут, това неминуемо ще доведе до нарастващо напрежение сред редица задлъжнели държави като: Испания, Италия и Португалия.
Какво да правят инвеститорите:
Отговорът е: парите в кеш! Желателно е до 50% от нашите финансови ресурси да бъдат свободни, което ще ни даде възможност да закупим рязко поевтинелите ценни книжа при изключително изгодни нива. От съществено значение е да не забравяме, че паническите разпродажби често създават предпоставки за възникване на рядко срещани възможности за изгодни инвестиции. Когато настава най-голямата суматоха на финансовите пазари, тогава инвеститорът трябва да купува, а не да се страхува, защото в дългосрочен план ще разбере, че никога иначе няма да има възможност да инвестира на такива ниски цени. Съществува немалък резон във влагането на известен дял от нашия капитал в облигации на стабилни компании, което ще ни даде възможност да получаваме пасивен доход и същевременно да се предпазим от евентуални по-сериозни пазарни катаклизми.
Хипотеза 4: Граждански вълнения
Това е най-малко вероятният сценарий, но не бива напълно да се игнорира като вероятност. Анализаторите на Saxo Bank отдават 5% вероятност на тази хипотеза. В конкретния случай ситуацията до голяма степен би наподобила на събитията от 20-те и 30-те години на миналия век. Характерно за такива злощастни периоди е, че хората губят вяра не само във финансовите институции, но също така и в държавата. Протестите ескалират с бързи темпове и прерастват в граждански войни. Подемът на екстремистките гръцки партии на последните парламентарни избори създава известни предпоставки за притеснения в тази посока, но нека все пак уточним още веднъж, че подобно развитие се характеризира с най-ниска степен на вероятност. Последни проучвания показват, че почти половината от гръцкото население очаква следващото правителство да предоговори условията, поставени им от Европейския съюз.
Какво да правят инвеститорите:
В този случай не съществува удачна стратегия, която да ни позволи да извлечем печалба от настъпилите тежки времена. Приоритет номер едно е да оцелеем. Най-познатият работещ подход е да закупим физическо (реално притежавано) злато и сребро, което да ни позволи да предпазим нашите спестявания поради евентуалното обезценяване на местната валута.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4161