EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Четири инвеститора в АЕЦ „Белене”?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Четири инвеститора в АЕЦ „Белене”?

mail17:30 | 03.11.2010прегледи 2529 коментарикоментари 1


Милена Шиякова
Почти е сигурно, че АЕЦ „Белене” ще се строи с участието на германски инвеститор. Неофициално се споменава името на немската компания Siemens. Тя е подизпълнител на руската „Атомстройекспорт”, но се твърди, че ще участва и като инвеститор. Сред другите имена са и тези на френската компания Areva и британската Babcock. Да припомним, че още през 2004 година тогавашният министър на енергетиката Милко Ковачев покани различни компании – потенциални инвеститори да им представи проекта Белене. Сред участниците в срещата тогава бяха Siemens, Фраматом, KSB, Babcock, AGFW, Dena DEA, ABB, Alstom, и други.
Днес, шест години по-късно се говори, че не е изключено проектът да се реализира и с участието на повече от един инвеститор. Преговорите между българското и руското правителства също били напреднали. Предстоящата визита на руския премиер Владимир Путин в София на 13 ноември тази година се определя като ясен знак за приближаване към старт на проекта.

Най-голям интерес предизвиква името на вероятния инвеститор. Ето какво коментира по този повод в интервю за Economynews.bg проф Атанас Тасев*.

Г-н Тасев, кой ще бъде новият германски инвеститор в проекта АЕЦ „Белене”, каква е вашата прогноза?
Има подчертан инвестиционен интерес, и то основно от Германия към проекта АЕЦ „Белене”. Немската компания Siemens е подизпълнител на руската „Атомстройекспорт”. Присъствието на френската компания Areva и Siemens отдавна са превърнали този проект в европейски, което е гаранция за реализуемостта му. Много е вероятно да има разширяване на участието на Siemens не само като подизпълнител, но и като инвеститор. Компанията Babcock също проявява интерес като подизпълнител и съинвеститор. Моето усещане е, че на един етап тези компании ще трябва да се сблъскат на конкурентна основа в предлагането на по-добра цена. Проектът би могъл да се изгради и с участието на повече от един инвеститор. Със сигурност вече има промяна на вектора от точката на замръзване към ускоряване на процеса за привличане на инвеститор.
Появи се информация и за отправяне на повторна покана към RWE?
RWE бяха с най-добра позиция, защото те спечелиха международния търг за стратегически инвеститор. Предложиха и най-добра цена. Те получиха 500 млн. евро бонус в този търг. Те получиха бонус и защото реално бяха обучени от руските и българските експерти, получиха ноу хау за проекта, а също и безплатно техническия проект за изграждането на централата. На този етап RWE са най-добре подготвени да влязат в схемата и да започнат проекта. Компанията се оттегли заради ядрения ренесанс вътре в Германия, но сега може би има промяна в позицията на канцлера Ангела Меркел в резултат на срещите й с българския премиер Бойко Борисов, което дава зелена светлина на RWE за участие в строежа на атомната централа. Това е печеливш ход за немската компания, защото те преодоляха страшно много процедури и от тук нататък е нужно само техническо време да се следи проекта.
/Б.р. Литва провежда в момента таен търг за изграждане на АЕЦ за 5 млрд. евро, за да замести спряната АЕЦ "Игналина". Според експерти сред кандидатите за проекта са германските компании E.ON и RWE./
Какъв знак е идването на руския премиер Владимир Путин в България?
Отношенията между България и Русия в областта на големите енергийни проекти ще влезе в учебниците по теория на игрите. Моята прогноза беше, че ако използваме теория на игрите между България и Русия, ще се получи равновесие в стил Джон Наш. В теория на игрите по Джон Нойман равенството между страните се постига на нулева сума, а при стила на Джон Наш печелят всички играчи. След като България преразгледа своята позиция по проекта АЕЦ „Белене” с идването на новото правителство, двете страни ще бъдат печеливши. В теорията на игрите са много важни знаците, които дават двете страни. Сега виждаме, че вместо Борисов да отиде в Москва, за да преговаря по енергийните проекти, Путин ще дойде в България. Визитата на руския премиер говори много. Тя е знак, че той не идва в София, за да ни извива ръце, а ще дойде с нови и интересни предложения.
* Атанас Тасев е енергиен експерт, професор по кибернетика и информатика. Завършил Автоматика и телемеханика в Киевския политехнически институт. Финансов анализатор в преговорите между "Булгаргаз" и "Газпром" и в изготвянето на прогнозите и анализите за най-големите енергийни проекти - АЕЦ "Белене" и ТЕЦ "Марица-изток".
 


 
 
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 903