EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Черноморската банка финансира проекти от 3 до 40 млн.евро

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Черноморската банка финансира проекти от 3 до 40 млн.евро

mail17:40 | 10.03.2011прегледи 1235 коментарикоментари 0


Стратегията за България на Черноморската банка за търговия и развитие за периода 2011 - 2014 година предвижда да осигуряваме финансиране между 40 и 50 млн. евро годишно, което ще означава, ако условията са добри, достигане до 200 млн. евро в края на периода и удвояване на портфолиото на банката в страната. Това заяви пред журналисти президентът на банката Андрей Кондаков, който представи в Министерството на финансите дейността на банката в региона и подготовката на проекта за Стратегия за България до 2014 г. удвояване на нашето портфолио в страната.
Кондаков е на двудневна работна визита у нас с делегация от банката. При първата си работна среща поставихме приоритетите на нашата страна като акционер в Черноморската банка за търговия и развитие и намеренията си как да използваме банката за развитието на страната и на Черноморското сътрудничество, заяви заместник-министърът на финансите Боряна Пенчева. Тя посочи, че към днешна дата потенциалът на Черноморската банка не се използва напълно за развитието на проекти в страната. По преценка на независими оценители действията по предишната стратегия на банката у нас са изпълнени на 50 % и е необходимо подобрение, посочи Пенчева. За нас най-голям интерес представлява подкрепата на банката в проекти на инфраструктурата, в туризма, подкрепа за малкия и среден бизнес в отрасли като преработваща промишленост, хартиена промишленост, фармацевтична и селскостопанска промишленост, посочи заместник-министърът. Днес и утре делегацията на банката ще има срещи с представители на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма, с представители на БНБ, а утре ще се състои бизнес форум в хотел Шератон.
За последните 11 години от дейността си банката е финансирала 23 проекта в България на обща стойност 210 млн. евро. В цялото портфолио на банката делът на България е 10 процента. Банката проучва възможностите за работа с лизингови компании и смята да сключи договори с повече финансови посредници в България. Това ще бъде необходимо при желание от страна на бизнеса за предоставяне на по-малки суми, тъй като минималното финансиране от страна на банката ще бъде 3 млн. евро. Максималната сума, за която ще може да се кандидатства с проект, ще е 40 млн. евро. Черноморската банка за търговия и развитие е международна финансова институция на държавите-участнички в Организацията за Черноморско икономическо сътрудничество (ЧИС). Банката е основана през 1997 г. от Албания, Армения, Азербайджан, България, Грузия, Гърция, Молдова, Румъния, Русия, Турция и Украйна. България е съучредител на финансовата институция.


 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1039