EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Черна гора: Плажовете са празни

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Черна гора: Плажовете са празни

mail15:30 | 13.08.2020прегледи 1756 коментарикоментари 0


Плажовете по черногорското крайбрежие на Адриатическо море, обикновено пренаселени с туристи през август, останаха почти празни през последната седмица, което показа колко тежки са последиците от коронавируса за икономиката на страната, предаде Ройтерс.

Очаква се приходите от летния туристически сезон да спаднат с 90 процента от миналогодишните 280 милиона евро, като се има предвид, че 20 процента от приходите на черногорската икономика идват от туризъм, предава БТА.

В морския курорт Будва посетителите в заведенията са малобройни и седят далеч един от друг.

"Оборотът ни сега е с около 12 процента по-малко от миналата година", казва за Ройтерс собственикът на ресторант Кръсто Никланович, гледайки към празната тераса на заведението си.

За да спаси сезона, Черна гора отвори миналата седмица границите си за руски туристи, които обикновено съставляват една трета от общо 2,6 милиона туристи, посещаващи страната годишно. Очаква се Русия да приеме реципрочни мерки, преди нейните туристи да започнат да пристигат в Черна гора.

Отношенията между Подгорица и Москва се обтегнаха, след като Черна гора стана членка на НАТО през 2016 г., но руснаците все още притежават една трета от чуждестранните компании и недвижимите имоти в Черна гора.

Желка Радак-Кукавичич, ръководителка на Черногорската туристическа организация, казва, че пристигането на руснаците ще помогне за намаляване на ефекта на епидемията от коронавирус. През март Черна гора затвори границите, летищата и пристанищата си и забрани публични събирания и събития на открито.

На 25 май премиерът Душко Маркович обяви страната за "свободна от коронавирус", но вирусът се появи отново от средата на юни. От началото на епидемията в страната са регистрирани 3618 заразени при население 620 000, а смъртните случаи от Ковид-19 са общо 64, далеч по-малко от другите страни в региона.

Жарко Радулович, съсобственик на верига хотели Монтенегро старс, казва, че ново увеличение на случаите може да срине надеждите за възстановяване през този сезон. "Ако имаме още 300 болни, не дай боже, всичко пропада", казва той.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg