EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Черна гора може да внася БГ ток

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Черна гора може да внася БГ ток

mail18:10 | 01.07.2011прегледи 1026 коментарикоментари 0


Големи промишлени потребители в Черна гора проявяват интерес да купуват нужните им количества електроенергия директно от България. Такива намерения e заявил заводът за алуминий в Черна гора, посочи министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков след среща в Подгорица с министъра на икономиката на Черна гора Владимир Kaварич, съобщи пресцентърът на МИЕТ.
На срещата бяха обсъдени и възможностите за пренос на ток от България по бъдещия подводен кабел в Адриатическо море. Според проектните планове от 2015 г. той ще свързва Черна гора с Италия. Така ще може да се използва по-пълноценно капацитетът на съоръжението, а преносът ще се осъществява на цени без посредници, стана ясно от разговорите в Подгорица. Двамата министри обсъдиха активното строителство на водноелектрически централи (ВЕЦ) в бившата югославска република. Трайков предложи да се използват опитът и услугите на българските специалисти в хидроенергетиката, както и на строителни фирми и на доставчици на оборудване за изграждането на тези централи. Трайков и Каварич разговаряха и за перспективите пред двустранното сътрудничество в туризма, където обменът на опит и пътувания има много неизползвани възможности.
Черна гора е самостоятелна държава от 2006 г. и двустранните търговско-икономически връзки с България все още не са пълноценно развити. Общият стокообмен през 2010 г. е на стойност над 14,7 млн. евро, като салдото е положително с голям превес за България. В износната ни листа към бившата югославска република преобладават медикаменти, хранителни и цигарени изделия, стоки от стъкло, машини и др. Вносът ни от Черна гора се състои предимно от руди и рудни концентрати, легирани стомани, твърди опаковки, вина, мебели и др. Все още е слаб интересът на инвеститорите от двете страни за реализация на двустранни проекти - за миналата година БНБ не регистрира такива активност. НСИ отчита обаче скок в интереса на Черна гора към българските курорти и забележителности - през 2010 г. 1419 черногорци са посетили България (216 процента растеж спрямо 2009 г.), докато българите, посетили Черна гора, са едва 322 (спад от 15,7 процента също спрямо 2009 г.).

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg