EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

ЧЕЗ, БТК, БДЖ-жертви на цветните метали

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЧЕЗ, БТК, БДЖ-жертви на цветните метали

mail15:00 | 13.05.2010прегледи 3259 коментарикоментари 0


Електроразпределителното дружество ЧЕЗ има намерение да запознае вътрешния министър Цветан Цветанов с конкретни факти за щетите от кражбите на медни екрани от кабелите средно напрежение. „Надяваме се на съдействието му за твърди действия срещу това явление, както и предприемане на мерки за контрол на процеса по изкупуване на цветни метали”. Това каза в интервю за агенция Фокус Росен Йорданов, директор на дирекция „Експлоатация и поддържане” в ЧЕЗ. С този вид щети от кражбите на медни екрани от кабелите средно напрежение, е невъзможно да се справим сами, без намесата и подкрепата на държавните институции. Те са разположени в подземни колектори, които не са наша собственост и опазването им е практически невъзможно, още повече че това не предизвиква прекъсване на захранването в момента на кражбата. Но при възникване на авария се получава пожар и изгарят всички съоръжения разположени в колектора, включително собственост и на други организации, каза Росен Йорданов.
По думите му - миналата година, само един такъв пожар в община Връбница, е струвал над 600 000 лв. „Принудени сме постоянно да подменяме с нови, всички тези кабели. Това не можем да го обявим за кражба на съоръжението, защото кабелът по принцип е там. Липсва му само един дребен, но изключително важен елемент от него. От началото на годината заради такива случаи бяхме принудени да дадем 650 000 лв. за подмяна на съществуващи повредени кабели, вместо да изградим 27 000 метра нови кабелни трасета”, каза Росен Йорданов.
Преди около две седмици се проведоха срещи в Парламентарната комисия по икономика, енергетика и туризъм, както и специална среща с ръководството на ДКЕВР, на която ги запознахме с тези и други проблеми. От направените коментари съм обнадежден, че важността на проблема е безспорна и можем да разчитаме на подкрепа за преодоляването им, каза той.
Съществуващият лицензионен режим на фирмите, които изкупуват цветни метали, се оказва неефикасен, коментира още Росен Йорданов.
„Би трябвало всички тези фирми да сигнализират компетентните органи, когато при тях влязат съоръжения от енергийната мрежа и да не ги приемат, но засега никой не го прави. Ако се приложат успешни действия, те няма да доведат само до решаване проблемите на ЧЕЗ, което означава и решаване на проблемите на потребителите, но това ще реши проблемите и на други организации, освен разпределителните дружества - на НЕК, БТК, БДЖ. Не мисля, че има друга държава в Европа, където да липсват парапетите на мостовете, да липсват електропроводите”, каза Росен Йорданов.
По думите му - преди няколко години се направиха промени в Наказателния кодекс, по които такива извършители могат да бъдат подвеждани под отговорност. „Но досега не съм чул да има издадена сериозна присъда. След като те знаят, че не подлежат на сериозно наказание, няма как да се спрат сами. А истината е, че за една стока има ли пазар, тя се търгува. Така че, докато свободно се изкупуват цветни метали, без да има контрол на произхода и без сурови санкции за търговците на суровини, кражбите ще продължават” – каза Росен Йорданов.
По думите на директора на подразделение „Експлоатация и поддържане” в ЧЕЗ кражбите на електроенергия са факт отдавна - и когато цената е била 2 стотинки киловат/час, и сега.
 „Направили сме много интересен анализ, според който обемът на дотаксуваната ел.енергия за нерегламентирано ползване, пада почти два пъти, заради промяната на Общите условия, по отношение метода на изчисляването и. В момента, методиката, по която се правят изчисленията, е еднаква, както за случаите, когато електромерът се е повредил вследствие на технически проблем, така и когато някой го поврежда умишлено или директно назовано – краде електроенергия. Трябва да се направи нещо така, че да се разграничават добросъвестните потребители, при които се поврежда електромерът, от потребителите -злосторници. Електромерът е едно измервателно средство, техническо устройство и е нормално да се случи във времето да се повреди в едната или другата посока и е задължително да има механизъм, ако той ви отчете повече енергия, отколкото сте използвали, тя да бъде коригирана по тази методика и да ви се върнат парите, както и ако не отчете това, което сте изконсумирали, да се изчисли така, че да бъде справедливо. За тези, които умишлено го правят, трябва да има достатъчно сериозен наказателен елемент” – обясни Росен Йорданов.
Той уточни, че е неправилно да се казва кражба на електроенергия. Правилният израз е - нерегламентирано ползване на електроенергия. „Анализът показва, че дори и да бъде установено нерегламентирано ползване и този потребител да заплати дотаксуваната енергия, тя е в пъти по-малко от действително използваната. Излиза, че методиката ощетява компанията, но това трябва да тревожи всички ни, защото този който краде, краде от всички нас, коректните потребители. И се получава така, че краде някой ток за 100 лева, ако го установим плаща 60, и с това се приключва, а в съседна нам Сърбия и не само там, за кражба на електроенергия автоматично влизаш в затвора”, каза той.
Най-често използваните методи за нерегламентирано ползване на електроенергията са магнитът и байпасът. „Има и компютърджии, които "пипат" директно в електромерите, като препрограмират електронните. Те са по-трудно откриваеми, но за сметка на това по-лесно се доказват. Съществуват много прости системи, при които електромерът не само, че не отчита, но даже и връща показанията обратно. Интересното е, че по-богатите крадат повечко” – коментира Росен Йорданов.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg