EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Частен инвеститор купува АЕЦ "Белене"?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Частен инвеститор купува АЕЦ "Белене"?

mail13:30 | 04.06.2012прегледи 687 коментарикоментари 0


Няма информация за определена компания, която да проявява интерес да реализира АЕЦ „Белене” като частен проект. Това обяви министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев в отговор на появили се по-рано твърдения от страна на "Булатом". Твърди се, че има западен инвеститор, ние три години търсихме такъв западен стратегически инвеститор и такъв не се появи. Нека да видим, ако има такъв, кой е той и какво е конкретното предложение, включително и финансово, допълни министърът.

Частен инвеститор може да купи проекта АЕЦ "Белене" до края на годината и да поеме плащането на неустойките. Това, коментира за БТА председателят на Българския атомен форум „Булатом” Богомил Манчев. Според него купуването на проекта от частен инвеститор ще реши проблема с претенциите на руската страна за дължими неустойки. "Инвеститорът, който иска да дойде, е проверил този проект и смята, че той е целесъобразен, той има възможност да плати проекта, а държавата няма възможност да участва в него. Това не е хипотетична търговска възможност, а съвсем реална, защото има проявен интерес. Засега обаче смятам, че не е разумно да вдигаме шум в пространството", каза експертът. Това ще бъде отворен консорциум. Има основен играч, който гарантира финансирането, но останалите участници, които към момента са заявили желание, могат да се променят, спомена Богомил Манчев. Руската страна като изпълнител и собственик на технологията в проекта обаче ще остане участник в него. Руснаците са изпреварили другите страни в областта на ядрената енергетика с 20 години. Единственият недостатък на руската ядрена технология е, че няма добра електрическа част, затова водещи компании като Siemens, General Elektriks и други се включват като доставчици на точно тези части, каза още Манчев. Той е убеден, че проектът АЕЦ "Белене" има търговска стойност и може да бъде започнат веднага, защото е извървян пътят на издаване на всички необходими разрешителни. Инвеститорът ще трябва да сключи договор с НЕК като собственик на проекта и с "Атомстройекспорт", която има права върху използваната технология. Ако проектът стане частен, инвеститорът поема всички дължими по него суми. В противен случай държавата ще бъде осъдена да плаща неустойки на руската страна, защото подписаните договори трябва да се спазват, коментира Манчев.
Запитан как вижда изграждането на 7 блок в АЕЦ "Козлодуй", Богомил Манчев подчертава, че това е нещо, което ще се случи най-рано след десет години. За да се стигне до структуриране на компанията, първо трябва да се похарчат между 30 и 50 млн. евро, за да ги има всички документи на масата, с които да се обяви международен търг за избор на доставчик на технология. Дори и нищо да не се случи с проекта "Белене" и изработеното за него оборудване стои на склад и чака да се роди Нероден Петко, то когато стигне до етап - лицензирана площадка, приет ОВОС, проектно проучване, окомплектоване на проекта, така или иначе ще трябва да се сключи междудържавен договор за предоставяне на ядрената технология, а това ще включва и държавни гаранции- нещо, което ние сме го избегнали при проекта "АЕЦ Белене".
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4165